"Därför volontärar vi"

Den 5 december är det Internationella volontärsdagen. Såhär säger ett par volontärer i Varberg om sitt ideella arbete.

ANNONS
|

Björn Mellquist, volontär på Agape:

Varför volontärarbetar du?

– Jag arbetar ideellt för att jag tror på rättvisa och mänsklig värdighet. Man mår också gott av att göra gott.

Vad gör du som volontär?

– Jag leder Agape Varberg som arbetar för ensamkommande ungdomar. Jag var drivande i kampen för att de skulle få stanna i Varberg.

Hur ser du på volontärarbetets roll i samhället?

– Jag tror volontärarbete blir allt viktigare, när samhällsklimatet blir allt hårdare, välfärden försämras och egoismen ökar. Ett samhälle som inte tar hand om de som är svagare är ett ovärdigt samhälle.

ANNONS

Lars Hillbom, polisvolontär:

Varför volontärar du?

– Det är ett sätt att göra lite samhällsnytta och bidra i det lilla. Det uppskattas och ger så mycket tillbaka. Vi får mycket positiv återkoppling från folk på stan från alla möjliga personer.

Vad gör du som volontär?

– Vi är lite "vuxna på stan" kan man säga. Vi är behjälpliga till polisen i deras brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Det kan innebära att vi är synliga på stan vid större evenemang när det kan bli lite stökigt. Det ger en viss lugnande effekt. Vi är polisens ögon och öron, och blir det bråk eller stök så kontaktar vi dem.

Hur ser du på volontärarbetets roll i samhället?

– Jag tror det är en nödvändighet att det finns, att vi vanliga människor också är med och bidrar och syns. Jag tror inte vi kan lägga allt på samhället att sköta. Det behövs volontärer i all sorts verksamhet.

Anna Ögren, volontär på Djurskyddet Varbergs djurhjälp:

Varför volontärar du?

– Jag volontärarbetar för djurskyddet för att jag är otroligt svag för djur i nöd och jag får så mycket gos och kärlek tillbaks.

ANNONS

Vad gör du som volontär?

– Jag är jourhem för Djurskyddet, jag tar emot katter i mitt hem och ser till att de får den trygghet och vård de behöver i väntan på att de ska adopteras.

Hur ser du på volontärarbetets roll i samhället?

– Jag tror att volontärarbete är otroligt viktigt i samhället. De är vardagshjältar oavsett vilken förening de tillhör.

Linnea Jonasson, volontär på Röda Korset:

Varför volontärar du?

– Jag volontärarbetar för att jag ville hjälpa andra människor och finnas där för dem som behöver hjälpen. Det är ett sätt för mig att ge tillbaka till samhället.

Vad gör du som volontär?

– Jag är med i Varbergs Första Hjälpen-Grupp som går ut på att ha Första Hjälpen-Beredskap på olika typer av evenemang så som konserter, sport event, festivaler mm. Vi har extremt roligt tillsammans i gruppen och vi är utbildade via Röda korsets egna utbildare för att kunna ta hand om allting från ett litet skrapsår till ett hjärtstopp.

Hur ser du på volontärarbetets roll i samhället?

– Jag anser att volontärarbetet har stor påverkan på samhället och en resurs som kan hjälpa till på olika områden där samhällets egna funktioner inte räcker till.

ANNONS

Caroline Nastic, volontär på ungdomsjouren Tigerlilja:

Varför volontärar du?

– Jag kände att det fanns tid i mitt liv att engagera mig i något utöver det dagliga arbetet och då fick jag upp ögonen för Ungdomsjouren Tigerlilja. Att vara volontär är väldigt roligt och givande. Man kan också anpassa det utefter hur mycket tid man har och hur livet ser ut just nu.

Vad gör du som volontär?

– Som volontär i Ungdomsjouren Tigerlilja är jag aktiv i det stödarbetet vi erbjuder i form av chatt samt olika aktiviteter som kan förekomma. Jag är även aktiv i styrelsen och där förekommer mer beslutsfattning gällande jourens utveckling samt budget planering. Att sprida och delge information om vad vi gör är också en stor del av volontärsarbetet.

Hur ser du på volontärarbetets roll i samhället?

– Volontärarbete är viktigt i samhället. Vi kompletterar de insatser som redan finns och just i vårt fall ger vi ungdomar en chans att prata med någon som inte är utbildad inom de olika områden vi kan stöta på utan mer än som en vän eller medmänniska som bara lyssnar. Det är inte alltid enkelt att vara volontär eller bedriva en ideell förening då man ständigt är beroende av bidrag för att kunna bedriva sin verksamhet och man inte alltid vet hur länge man har möjlighet att ha sin förening kvar.

ANNONS

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

ANNONS