"De träd som redan innan 2018 balanserade på gränsen för vad de klarade av blev så försvagade av den långa torkan att de inte har klarat att hämta sig helt", säger Åsa Svantesson, trädansvarig på hamn- och gatuförvaltningen.
"De träd som redan innan 2018 balanserade på gränsen för vad de klarade av blev så försvagade av den långa torkan att de inte har klarat att hämta sig helt", säger Åsa Svantesson, trädansvarig på hamn- och gatuförvaltningen. Bild: Johannes Persson / Privat

Därför dör träden vid Kärleksparken

På flera platser, bland annat längs med strandpromenaden och vid Kärleksparken i Varberg, står träd och dör. Åsa Svantesson, trädansvarig på hamn- och gatuförvaltningen, reder ut anledningen.

ANNONS
|

Torka och sjukdom är ingen bra kombination för träden. En delförklaring till att flera träd dör vid Kärleksparken och på strandpromenaden är tidigare somrars extrema torka. Det menar Åsa Svantesson, trädansvarig på Varbergs kommuns hamn- och gatuförvaltning.

– Kärleksparkens och strandpromenadens placering precis vid havet gör att de träd och växter som växer där ständigt utsätts för salta vindar och kraftig blåst. Det gör att de växtslagen oftast inte har någon torkbuffert, det vill säga deras förmåga att tåla torka saknas, säger hon.

Att träden dör nu är alltså delvis en reaktion på tidigare somrars torka. Värst var det sommaren 2018.

ANNONS

– Ett sådant år stressas träden ytterligare och de träd som redan innan 2018 balanserade på gränsen för vad de klarade av blev så försvagade av den långa torkan att de inte har klarat att hämta sig helt, säger Åsa Svantesson, och fortsätter:

– Tyvärr hade vi i Varberg långa torkperioder även de följande åren, sommaren 2019 och till viss del 2020, som har gjort att de arter av träd som oftast har en stor torktolerans nu mår mycket dåligt och många dör.

Åsa Svantesson berättar att hon har varit i kontakt med många västsvenska kommuner, Sverige lantbruksuniversitet i Alnarp och trädforskare vid Botaniska trädgården i Göteborg som alla rapporterar samma sak.

– Torkan har också fört med sig att sjukdomar och skadegörare på träd ökar, vi har till exempel fått ta ner stora områden av granskog då de angripits av granbarkborre till följd av torkan, säger hon.

Även almsjukan är en förklaring till att många träd i Varberg dör. Almsjukan är allmänt utbredd i södra Sverige och på bara tjugo år har den i princip utrotat almen. Sjukdomen sprids med en liten skalbagge (almsplintborren) som flyger mellan träden och gnager sig in under barken och lägger sina ägg. Den sprids också via jordkontakt, vilket innebär att om det står alm nära varandra sprids sjukdomen via jorden mellan trädindividerna.

ANNONS

– Det finns inga botemedel och tyvärr inget effektivt sätt att förhindra eller lindra sjukdomen. Det finns nya resistenta almar att nyplantera och det har Varberg kommun gjort på flera platser, säger Åsa Svantesson.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

ANNONS