Därför avviker några av balkongerna på nybygget i Varberg

Stor komik eller ett sätt att reta gallfeber på folk med ordningssinne? Ingetdera. De avvikande balkongerna på Glimmervyn har ett annat syfte, berättar arkitekten.

ANNONS
|

Tolvvåningshuset i Glimmervynprojektet i sydvästra Breared är nu uppe isin fulla höjd och balkongerna ut mot Västkustvägen står staplade på varandra i två prydliga linjer. Nästan. Balkonger på fjärde, femte och elfte våningen ligger inte i linje med de övriga. Den på femte våningen sticker dessutom ut lite mer än avvikarna på våning fyra och elva.

Störigt eller stor humor? HN ringde upp Annelie Drackner, arkitekt och en av dem i arbetslaget från Tengbom som varit mest involverad i projektet, för att fråga varför det ser ut så här.

– Hade vi inte gjort så här hade ögat bara följt fasaden rakt upp och försvunnit. Man hade bara uppfattat det som en hög fasad bara. Vi har på det här sättet velat stoppa blicken lite. Vi vill att blicken ska vandra långsamt uppför huset, berättar Annelie Drackner.

ANNONS

Det här kan ju reta gallfeber på folk med ordningssinne. Tar ni ingen hänsyn alls?

– För oss är det här inget konstigt grepp. Det har gjorts på ganska många ställen. Vi blev lite fnittriga när du mejlade om detta. Det går att hitta många projekt där man låter fönster eller balkonger hoppa ur sin struktur. Nu blir det en snackis. Det är jättekul. Det är alltid skoj när arkitektur berör, för det betyder att människor uppfattar sin omgivning.

– Om vi råkat störa någon ber vi om ursäkt. Men det är nog fler som hade retat sig om fasaderna hade uppfattats som monotona och bara höga.

LÄS MER:Bygge av nya bostäder i Breared har dragit igång

LÄS MER:Bostadsrätter blir hyresrätter när byggplaner i Breared ändras

LÄS MER:Affär för många miljoner när tomt i Breared byter ägare

LÄS MER:TOPP: Alunskiffern etapp tre på gång

LÄS MER:Nya äldreboendet får spa och sportbar

ANNONS