Cyklar Halland runt för Barncancerfonden

I fjol samlade Team Rynkeby Sverige in över 35 miljoner kronor till barn med livshotande sjukdomar. I stället för till Paris cyklar Team Halland i år länet runt.

ANNONS

”Ska ni till Paris?” ropar en liten kille som stuckit ut huvudet genom fönstret i baksätet på bilen när Hallandslaget tränar.

– Det är kul att allt fler känner igen oss, säger Anna Särmä, som fick upp ögonen för ”de gula” när hon var med på ett cykellopp i Finland.

– De verkade ha så roligt. Så jag googlade vilka de var.

Team Rynkeby – God morgon cyklar vanligtvis till Paris en gång om året för att samla in pengar till barn med livshotande sjukdomar.

– Jag har inga egna barn och här kan jag i alla fall vara med och bidra till att andra barn kan få bli friska, säger Anna Särmä.

ANNONS

De andra som samlats i skuggan innan sommarkvällsträningen börjar instämmer. De gör det för den goda saken, för den fysiska utmaningen och goda gemenskapen i laget. Ett par av dem har också sett barncancer i sin närhet och vill göra vad de kan för att hjälpa till.

"Får äta och kissa på bestämda turer”

Lagmedlemmarna ska både enskilt och i gemensamma projekt verka för att samla in pengar. Alla omkostnader för hotellbesök, mat under dagarna ute på vägen, inköp av cykel och tidigare års träningsresor bekostas av deltagarna själva.

– God Morgon är huvudsponsor och står för alla administrativa kostnader, tack vare det så kan alla pengar gå direkt till barn med livshotande sjukdomar, säger K-G Evertsson.

Team Rynkeby är ute i skolor och pratar om vad de gör, de arrangerar skolloppet på skolorna runt om i Halland. Insamlade pengar från skolloppet går till Barnhjärnfonden, som bidrar till forskning som rör sjukdomar på barnhjärnan.

– Buaskolan som i år var första skolan i Varberg som deltog i loppet lyckades samla in mest pengar i Halland, 53 330 kronor, säger en stolt Sofia Andersson, rektor på Buaskolan.

Hon är själv rookie i Team Rynkeby i år. Uttagningarna sker varje sensommar och träningarna börjar i september. För att delta på cykelturen till Paris så måste varje deltagare ha minst 250 mil i benen från april månad, inför slutmålet. Men det är också många andra delar att vänja sig vid:

ANNONS

– Man får äta och kissa på bestämda turer, det är nästan militäriskt. Det skulle inte fungera om alla skulle stanna när de ville, då skulle vi inte komma fram i tid, säger K-G Evertsson.

– Det skulle vara farligt om man dricker när som helst, man kan tappa vattenflaskan och skada dem bakom sig, säger Sofia Andersson.

Många nya vänner

Varje år är det alltid någon som är nybörjare eller åtminstone ovan.

– Det är roligt att se utvecklingen hos deltagarna. Man gör det här som ett team och lagandan är stark, säger Micke Josefsson som är med på sitt fjärde år.

– I år är den yngsta i Hallandsteamet 19 år och den äldsta är jag på 62, alla med olika bakgrund. Först känner man ingen men snart slänger man käft med varandra och är som en stor familj och man har fått 100-talet nya vänner från olika delar av landet som man inte hade känt annars, säger K-G Evertsson som är med för fjärde året.

I stället för Paris blir årets lopp likt fjolåret 120 mil Halland runt, 10-17 juli.

– Och lite fusk via Skåne och Kronoberg, men det behöver vi inte prata så högt om. Vi vill ju inte åka raka vägen utan få en trevlig rutt också, säger Micke Josefsson med ett leende.

ANNONS

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

ANNONS