Cyklade genom Kanada direkt efter pensionen

I 40 år har Per-Anders drömt om att cykla genom Kanada. Strax efter pensionen blev det äntligen av, 650 mil från kust till kust. – Jag berättade inget innan, för jag visste att folk skulle säga att jag var tokig, säger Per-Anders Torsson.

ANNONS
|

När Per-Anders Torsson, 63, från Tvååker gick i pension i förtid var det för att ta vara på tiden och hinna se sig om i världen. Innan hade han jobbat som lastbilschaufför under många år. I början av 1970-talet flyttade han till Kanada och fick jobb som takläggare. När han arbetade fick han syn på några som var i full fart med att cykla genom landet, från kust till kust.

– Då föddes en dröm om att göra samma sak som nu 40 år senare har gått i uppfyllelse, säger Per-Anders Torsson.

Han gav sig iväg utan att berätta för någon bortsett från den närmaste familjen.

ANNONS

– Jag visste att många skulle säga att jag var tokig. Först efter ett par dagar, när jag kände att jag kunde klara det, fick andra veta, säger Per-Anders.

Den 11 april startade cykelturen från Halifax, som ligger vid atlantkusten i östra Kanada. Målet var Vancouver på andra sidan landet, 640 mil västerut. Per-Anders väg blev tio mil längre, eftersom han inte cyklade raka vägen.

Större delen av vägen cyklade han själv, men ibland i sällskap av andra som också cyklade från kust till kust.

– Jag mötte en som promenerade. Det tar tre år.

Den tuffa sträckan genom Klippiga bergen hade han hört skulle vara väldigt svår att klara utan att behöva gå vissa sträckor. Trots det lyckades Per-Anders cykla hela vägen. Det gjorde inte hans sällskap för tillfället, en grupp cyklister i 40-årsåldern.

– De klarade det inte för att de är rökare. Jag har själv aldrig rökt och har sparat pengar motsvarande ett cigarettpaket varje dag. De pengarna har jag sedan investerat i resor och andra upplevelser, säger Per-Anders.

Han hade räknat med att cyklingen skulle ta 100-120 dagar. Det är en jobbig sträcka med mycket höjdskillnader och backar, särskilt i Klippiga bergen. Efter bara 71 dagar var Per-Anders framme i Vancouver.

ANNONS

– Eftersom jag stannade tio dagar hos vänner i Kanada blev det 61 dagars trampande på cykeln.

Färdigt långt före planerat kunde Per-Anders ägna en månad åt att resa runt i USA. Förra veckan landade han hemma i Sverige igen, med en livslång dröm uppfylld och sex kilo lättare.

– Jag var inte fet innan heller. Men var tvungen att äta dubbelt så mycket och förbrände ändå mer än jag fick i mig, säger Per-Anders.

650 mil genom Kanada

Kanada är världens näst största land med en yta på nästan 10 000 000 kvadratkilometer. Bara Ryssland är större. Att cykla 650 mil från kust till kust är ungefär lika långt som att cykla från Varberg till Málaga i södra Spanien och tillbaka. Eller som att cykla mellan Varberg och Falkenberg 191 gånger.

ANNONS