Cykelgänget som plikttroget ställer cykeln och skrapar lotter

Vad gör alla gubbar hela dagarna? Vi fann frågan delvis besvarad hos Wanoveteranerna. De cyklar och skrapar trisslotter.

ANNONS
LocationGetterön||

Det har varit lite si och så med träffarna på flygfiket vid Getteröns flygplats de senaste månaderna. Ett visst virus har satt käppar i cykelhjulet. Men nu är de i gång.

Vi hängde på under en timma då det fikades, pratades cykel, rundor de minns – och den sedvanliga insamlingen av trisslotter som alla ska ha köpt till träffen. Här samlas ett 15-tal varje sista torsdag i månaden. Vi hittar gamla bankmän, it-tekniker och vattenfallare.

– Vi hinner inte så prata så mycket när vi är ute och cyklar, säger någon i samlingen.

Fikadagen är viktig i sig. När de tränar håller de sig undan från mediciner och högt blodtryck.

ANNONS

Hur länge sitter ni?

– Tills de kallar hem oss...hörs en röst säga, också anonym.

Lennart Norberg är en av initiativtagarna i gänget som samlats i cirka åtta år. Ingen vet riktigt exakt när de började. I början fanns även Ingvar Gunnesson med i cykelgänget innan han försvann från oss.

Frillesäsingen Lennart stod i mål hos IF Norvalla fram till ’71. Cyklingen kom senare när höfterna inte tillät löpning. Sedan är han fast.

– Vi samlas i Tångaberg och kör ut och hittar något fik.

Att stanna vid fik är många cyklande veterangruppers favoritmål. Det finns en hel del lantliga fikaställen som håller sig vid liv tack vare trikåmän som stannar till och tar en kaffe med bulle.

– Jag hittade ett fik i Idala, men i år var det stängt, säger någon.

Man kan tänka att det inte alltid är så lätt att hitta en vettig lösning när arbetskamrater och rutiner försvinner. En del har cyklat sedan barndomen på allvar. För de flesta är cyklingen ett bra alternativ till att bara sitta vid soffan och glo på tv.

– Vi ser allt mycket på tv också, speciellt nu när klassikerna går på tv.

ANNONS

De kommer överens om att Roberto Vacchi och Anders Adamsson är lysande marknadsförare som kommentatorer till alla stora etapplopp som Giro d’Italia, Tour de France och den spanska Vueltan.

En tradition är att åka till Mallorca varje år för att cykla runt i några veckor i sträckor som passar den. De starka väljer backig bana. Andra väljer mer flacka vägval.

Och det som händer på Mallis stannar på Mallis?

– Nej, det är lugnt. Vi är trötta på kvällarna. Vi är ju gamla, men det kan bli nån flaska vin nån gång, säger Norberg.

De 14 lotterna är insamlade, utdelade och skrapade. Den sammanlagda vinstkassan är noga hopräknad av Lennart Davidsson som för bok över vinsterna. Han har inte särskilt många kronor att skriva in efter alla dessa år. Några hundra har kommit in – inga storkovor. Den här gången summeras 160 kronor.

Några har redan guld som glimmar i byrålådan. Den fina medaljen som kännetecknar att en kvartett lyckats cykla ihop 30 Vätternrundor.

– Vi kör tillsammans tills vi bara är en kvar.

Det märks knappt inte i den ungdomligt fräscha gruppen att åldersspannet ligger mellan 67 till 78 år – och att tv-spel inte varit deras huvudsakliga hobby.

ANNONS

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS