Påskdoppet i Varberg brukar vara ett mycket välbesökt evenemang men i år kommer det att se annorlunda ut. Publiken får inte närvara och endast 35 badare kommer att få slänga sig i vattnet.
Påskdoppet i Varberg brukar vara ett mycket välbesökt evenemang men i år kommer det att se annorlunda ut. Publiken får inte närvara och endast 35 badare kommer att få slänga sig i vattnet. Bild: L-G Johansson

Coronaviruset stoppar inte Påskdoppet

Varbergs kommun kommer att genomföra sitt traditionsenliga Påskdopp trots den rådande situationen med coronaviruset. Men det kommer att bli ändringar i upplägget.

ANNONS
|

Påskdoppet har blivit en välbesökt tradition på Barnens badstrand i Varberg. Mängder av folk slänger sig i plurret, och ännu fler står och tittar på. På torsdagen meddelar Varbergs kommun i ett pressmeddelande att doppet, trots restriktionerna i samband med coronaviruset, ändå blir av.

- Vår hållning till allt vi gör är att det ska genomföras. Sen måste vi anpassa oss efter Folkhälsomyndighetens direktiv. Men det kändes viktigt att visa att vi inte stängt ner hela Sverige och Varberg i dessa tider, säger Magnus Thomson destinationsutvecklare på Varbergs kommun, som är arrangör.

Digitalt påskdopp

Årets dopp kommer att kunna följas digitalt då publik inte kommer att tillåtas på plats. Istället kommer folk att kunna följa doppet via en livesändning på VisitVarbergs Facebooksida. Enligt Magnus Thomson är utmaningen att se till att publiken stannar hemma.

ANNONS

- Det brukar vara ett tappert litet gäng som badar, problemet är inte dem utan publiken. De råder vi till att stanna hemma och kolla på sina telefoner istället, säger Magnus Thomson.

Hur ser ni till att folk faktiskt stannar hemma?

- Jag kommer vara konferencier med en mikrofon och högtalare. Ser vi att folk som inte nåtts av nyheten om publikfritt är där så kommer vi säga till dem att gå bakom knuten eller hem. Skulle vi dock märka att det dyker upp massor av folk ställer vi in, säger Magnus Thomson.

Kommunen meddelar att totalt 35 badande kommer att släppas in på ett avgränsat evenemangsområde, och utöver det kommer 14 funktionärer finnas på plats. Detta gör att evenemanget hamnar på 49 deltagare, en person under Folkhälsomyndighetens restriktionen. De badande kommer även att spridas ut med större mellanrum än vanligt.

Målet med direktiven är ju inte att gå runt dem. Hur tänker ni kring de signalerna ni sänder?

- Vi tänker att gränsen är 50, och ligger vi under den gränsen är det fullständigt genomförbart. Vill man inte vara med så behöver man inte vara det. Så länge vi följer Folkhälsomyndigheten så är det okej, säger Magnus Thomson och fortsätter:

ANNONS

- Det är en bra signal vi skickar ut i att vi tänker kreativt.

ANNONS