Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bo Liljegren, vd på Varbergs Sparbank.  Bild: Dick Gillberg
Bo Liljegren, vd på Varbergs Sparbank. Bild: Dick Gillberg

Coronavirus öppnar upp för amorteringsfria lån

Efter flera år av rekordvinster på hundratals miljoner så är Sparbankerna i Varberg och Falkenberg väl rustade för sämre tider. Det kan behövas i coronapandemins spår.
– Det är när något sånt här händer som banken behöver vara finansiell stabil, säger Bo Liljegren, vd på Varbergs Sparbank.

Finansinspektionen uppmuntrar bankerna att frångå amorteringsplikten som finns i regelverket.

Under måndagen öppnade flera banker för att ge amorteringsfria lån och pausa avbetalningar för sina kunder som hamnar i knipa på grund av coronakrisen.

För bankerna är det kanske inte en jätteuppoffring. Lånens storlek blir kvar, vilket till och med kan innebära att bankerna tjänar på det.

– Det är inte långsiktigt hållbart att säga att nu blir det amorteringsfritt, för det är inte bra för kunden, säger Bo Liljegren.

Men det är bra för banken?

– Helt ärligt är det inte så som vi väljer att se på det. Sparbankernas roll är inte att tjäna så mycket pengar som möjligt, utan att göra samhällsnytta och skapa förutsättningar både för företag och privatpersoner. Det skiljer oss från affärsbanker.

Finansinspektionens syn på undantag från amorteringskravet gäller på tre till tolv månader.

– Vi resonerar som så att vi kan komma överens om tre månader amorteringsfritt och så ser vi hur läger ser ut efter det. Om det fortfarande är kris då kan vi lägga på ytterligare tre månader amorteringsfritt.

– Det är inte för att banken ska tjäna en massa mer pengar utan för att kunden ska få en möjlighet att betala tillbaka sitt lån.

Om ni skulle göra en verklig skillnad för kunderna borde ni inte då göra en räntepaus eller sänka räntorna? Är ni inne på det spåret också?

– Där är vi inte ännu och nu är räntorna så extremt låga ändå. Vi betalar för våra pengar. Men visst, nu är amorteringsfritt det första steget.

Men det kostar ju ingenting för banken?

– Det kan det göra såklart, både vi och kunden vill att kunden ska kunna betala tillbaka. Vi har inget intresse av att någon ska hamna i trångmål, utan vi vill att kunden ska kunna överleva det här. Jag tror att både vi och kunden vill att pengarna ska betalas tillbaka, säger Bo Liljegren.

Även Göran Bengtsson, vd på Falkenbergs Sparbank, är positiv till att Finansinspektionen frångår amorteringsplikten under några månader.

– Nu måste hela samhället ställa upp och underlätta för både privatpersoner och företag för att att hantera den situation som vi är inne i. I våra kontakter med kunder kolla vi över vilket behov som finns, säger han.

Göran Bengtsson, vd på Falkenbergs sparbank. Bild: Ola Folkesson
Göran Bengtsson, vd på Falkenbergs sparbank. Bild: Ola Folkesson

Göran Bengtsson säger att amorteringsfritt under några månader kan vara bra för människor som hamnat i en ekonomisk kris på grund av corona.

– Räntorna är redan väldigt låga så det är ofta inte det som är problemet. Vi kan inte ha ett upplägg där vi får in mindre pengar i ränta än vad det kostar att finansiera, för då är det ju Ebberöds bank.

– En bank lånar ut pengar med förväntan om att de kan återbetalas. Nu lättar vi på amorteringen om det skulle finnas behov. Klarar man inte av sin ränta finns det en annan typ av problem. Då är det en situation där man får söka en annan lösning.

– Det är Finansinspektionen som nu lättar på kraven för amortering. Så det är inte frågan om en uppoffring från banken, utan en möjlighet att underlätta för kunden som FI ger oss, säger Göran Bengtsson.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här