Victor Andersson, ställföreträdande handlare på Ica Hajen i Varberg, berättar att flera i personalen är hemma efter att ha testat positivt för covid-19.
Victor Andersson, ställföreträdande handlare på Ica Hajen i Varberg, berättar att flera i personalen är hemma efter att ha testat positivt för covid-19.

Coronautbrott bland personalen på Ica Hajen i Varberg

Matbutiken Ica Hajen i Varberg har åtta anställda sjukskrivna efter att ha testat positivt för coronaviruset.
– Just nu är vi lite extra utsatta, men man får ändå ha med sig att det är av 125 medarbetare, säger Victor Andersson, ställföreträdande Ica-handlare på Hajen.

ANNONS
|

Senaste fallen upptäcktes bland personal i butikens e-handel under tisdagen. När det blev känt att det fanns smitta på avdelningen testades alla i personalgruppen och det visade sig att det fanns fler som bar på viruset.

– Vi upptäckte tre-fyra fall där anställda bar på smittan trots att de var helt symtomfria, berättar Victor Andersson.

Efter det inträffade har Hajen gått ut med information till både medarbetare och kunder om den höga smittspridningen som råder i Halland.

Återigen uppmanas personal att stanna hemma vid symtom, att hålla avstånd, att tvätta och sprita sina händer och inte vidröra näsa, ögon och mun.

ANNONS

– Vi har även satt in extra städning, från en redan hög nivå, i hela butiken, framförallt på de ytor där vi vet att medarbetare som varit smittade har varit, berättar Victor Andersson.

Sedan tidigare har Hajen glesat ut bland bord och stolar i sina personalutrymmen. Men nu görs det ännu mer och alla medarbetare uppmanas återigen att bära munskydd.

– Sen öppnar vi upp fler konferensrum som ska fungera som lunchrum.

Matbutiken undersöker även möjligheten till att masstesta all personal på arbetsplatsen för att upptäckte fler symtomfria fall.

Handlar kunderna en och en?

– Ja, vi upplever att det fungerar, de flesta handlar ensamma och det har fungerat bra under påskhandeln då vi även hade väktare som informerade om det.

Hur vanligt är det med munskydd hos dem som handlar?

– Det är vanligare bland äldre än yngre.

Behöver man som kund vara orolig att bli smittad efter det här nya utbrottet bland personalen?

– Nej, vi känner oss trygga i de åtgärder som vi nu genomför för att stoppa smittan. Om de som nu har blivit smittade har blivit det i butiken eller privat kommer vi nog aldrig få reda på fullt ut. Det kanske är en kombination i och med att smittan finns i hela samhället, säger Victor Andersson.

ANNONS

ANNONS