Coronasmittad gjorde hembesök hos familj

En anställd på Varbergs kommuns enhet familjeresurs gjorde hembesök hos en familj coronasmittad. ”Fruktansvärt respektlöst”, anser barnets mormor.

ANNONS
LocationVarberg||

Familjen har blivit orosanmäld och socialtjänsten genomför i sådana lägen planerade hembesök. Familjeresurs arbetar framförallt med relationer och kommunikationen inom familjer men får även uppdrag att utreda samspelet mellan föräldrar och barn, det är vid dessa tillfällen mer omfattande hembesök görs.

Hade coronatestat sig

Behandlaren som besökte den anmälda familjen var hemma hos dem i flera timmar och satt bland annat nära barnet och lekte. Personen hade tidigare gjort ett coronatest eftersom en kollega testat positivt. Alla på enheten uppmanades därefter att testa sig.

Efter hembesöket loggade hen in på 1177 och såg att provsvaret hade kommit. Det var positivt och hen hade alltså gått till jobbet och arbetat smittad. Kommunen ringde familjen som hen hade varit hos och berättade.

ANNONS

– Det är fruktansvärt respektlöst och oansvarigt, säger barnets mormor.

Barnet fick dessutom feber efter besöket. Familjen vet inte än om det är covid-19.

Olyckligt säger enhetschefen

Enhetschef Jonas Collin bekräftar att en medarbetare har gjort hembesök smittad med covid-19.

– Så olyckligt är det. Vi följer de direktiv som ges där de som känner sig fullt friska skall arbeta och medarbetaren hade i det här fallet bara känt sig trött, säger han.

När det blev känt att behandlaren hade sjukdomen blev hen hemskickad direkt.

– Det är en tuff situation. Vi har nu två medarbetare som är hemma med covid-19 men vi kan inte stänga ner. Vårt skräckscenario är att alla insjuknar så vi inte kan bedriva verksamhet. Vi försöker jobba hemma så mycket som möjligt men vår verksamhet bygger på tar emot våra klienter i samtal. Samtliga klienter informeras om att det finns smitta i personalgruppen så att de själva kan ta ställning till det erbjudna stödet.

Familjen har avböjt fler besök

Den andra smittade medarbetaren hade inte heller några tydliga symptom.

– Corona ”levlar” upp. Vilka symptom ska man vara hemma för i framtiden, för att man känner sig lite trött?, säger Jonas Collin som själv coronatestat sig två gånger.

Familjen som besöktes har avböjt fler besök innan familjeresurs kan visa papper på att personalen inte är smittad. De som har testats negativt i personalgruppen får utföra dessa hembesök.

ANNONS
ANNONS