Ulrika Lagergren, ägare till Västerports kök och ordförande i Varbergs Krögarförening.
Ulrika Lagergren, ägare till Västerports kök och ordförande i Varbergs Krögarförening.

Coronainitiativ välkomnas av krögare

Politikerna vill göra en repris på förra årets coronalösning för krögarna. Gratis uteserveringar väntar – i alla fall första halvåret.

ANNONS
|

Uteserveringar på kommunal mark är belagda med en taxa. 2019 fick hamn- och gatunämnden in cirka 822 000 kronor den här vägen. Men förra året slopades taxan efter ett politiskt beslut i syfte att underlätta för krögarna under coronarestriktionerna.

Repris på giv från 2020

Nu vill hamn- och gatunämnden göra nästan samma sak igen.

– Vi i Alliansen kommer föreslå avgiftsbefrielse för uteserveringarna första halvåret, och sen får vi se hur utvecklingen ser ut. Allt fler får det kämpigare och kämpigare. Kan vi underlätta för dem på något sätt så gör vi det, säger hamn- och gatunämndens vice ordförande Micael Åkesson (M).

Socialdemokraterna är med på idén, säger nämndens vice ordförande Lennart Isaksson (S).

ANNONS

– Vi är med på detta. Men vi förväntar oss att vi i vår tur blir kompenserade, för vi har inte de här pengarna i hamn- och gatunämnden.

Krögarföreningen glad

Förra året kompenserades nämnden för de uteblivna inkomsterna med 822000 kronor – uträknat utifrån 2019 års intäkter. På vilket sätt nämnden ska kompenseras i år återstår att se när frågan hanteras politiskt under våren.

Ordföranden i Varbergs Krögarförening Ulrika Lagergren säger så här om hamn- och gatunämndens besked:

– Vi tycker att alla initiativ tagna av Varbergs kommun för att minska kostnaderna för våra verksamheter i dagsläget är fantastiska. Det är helt fantastiskt att de gör det. Just nu är vi inne i "många bäckar små" för krogarna så varje liten sak har betydelse.

ANNONS