Coronaarkivet ska lägga fokus på pandemiåret i Varbergs kommun

Snabba omställningar, nya arbetsuppgifter och mer jobb. Många kommunanställda har haft ett annorlunda arbetsår. Genom projektet Coronaarkivet ska deras berättelser lyftas fram.

ANNONS
|

December 2019. Omkring 1 000 kommunanställda samlas för festligheter på Arena Varberg fyra kvällar i rad. Ett scenario som är helt otänkbart bara ett par månader senare – och än i dag.

Tillfället ovan är den första delen i den tidslinje som utgör själva stommen i projektet Coronaarkivet, som nyligen lanserades externt på kommunens hemsida.

– Detta är första gången vi blottar vårt hjärta på det här sättet och vi är väldigt nyfikna på hur det kommer att tas emot, säger Krister Svahn, kommunikationschef.

Förutom tidslinjen innehåller Coronaarkivet en rad berättelser och intervjuer med kommunanställda inom olika sektorer som på ett eller annat sätt alla varit påverkade av pandemin.

ANNONS

– Tidigt i den här krisen pratade vi om att vi borde dokumentera hur vi jobbar, till exempel ta bilder och skriva texter om det arbete som görs. Många av våra medarbetare har under det här året fått arbeta mer än vad man kunde förutspå. Vi ville sätta fokus på det arbetet. Vi hade till exempel flera medarbetare som sadlade om för att arbeta inom vården. Det finns många starka berättelser och dem ville vi nå ut med parallellt med själva informationen kring pandemin, berättar Krister Svahn.

Långsiktigt projekt

Tanken framöver med projektet är att fylla på med material allt eftersom. Då ingen vet när pandemin tar slut finns det inget slutdatum, utan man ser det som ett långsiktigt arbete som i framtiden skulle kunna ses som ett slags tidsdokument.

De huvudsakliga målen med projektet är dels att få kommunanställda att känna stolthet kring sitt arbete, dels att att skapa ökad förståelse hos de som inte är kommunanställda men på något sätt kommer i kontakt med kommunen.

– Det har hela tiden varit hälsan hos de äldre och sköra som har varit i fokus och allt vi gjort har i förlängningen handlat om det. Det är klart att när vi stänger till exempel bibliotek och idrottsanläggningar så blir folk ledsna och besvikna. Men jag värms av tanken på att de som varit ledsna eller besvikna hittar den här sidan och får en påminnelse om syftet, säger Krister Svahn.

ANNONS

Hur har själva arbetet med Coronaarkivet gått till?

– Vi kunde ta in intern hjälp från en kommunikationsintresserad kollega på Varberg direkt som varit redaktör och samlat ihop allt material, läst igenom texterna och planerat upplägget. Sedan har kommunikationsavdelningen jobbat vidare med att paketera allt för webben, jobba med den grafiska designen, skriva, fundera på hur vi uppmärksammar Coronaarkivet och så vidare. Men det stora arbetet är så klart gjort ute i verksamheterna, av kommunikatörer och alla de som slitit i pandemins frontlinje.

Hur har arbetet på kommunikationsavdelningen skilt sig från tidigare år?

– Vi är vana vid att hantera kriser. Alla kriser är alltid kommunikationskriser, oavsett om det handlar om en vattenläcka eller något större. I det här fallet har det varit gånger hundra när det gäller allting. Under det första halvåret med pandemin jobbade kommunikationsavdelningen bara med att kommunicera kring covid, allt annat fick stå åt sidan. Vi samlade också tidigt ett team av kommunikatörer som i tät samverkan sett till att vår kriskommunikation varit synkad, snabb, korrekt och tillgänglig. Det teamet har varit i princip helt uppslukade av corona under hela 2020, och även fortsatt nu under 2021. Det har varit ett spännande men också jobbigt år för alla Sveriges offentliganställda kommunikatörer.

ANNONS

Vilken är den största lärdomen ni dragit från det här året?

– Hur viktigt det är att lyssna. Vi har ofta viktig information att nå ut med och en skyldighet att informera våra kommuninvånare som vi alltid tar på stort allvar. Men lika viktigt är att vi också har en dialog och faktiskt lyssnar på vad våra invånare och medarbetare vill och behöver. Det tycker jag att vi har blivit mycket bättre på i pandemin. Men den viktigaste lärdomen är hur viktigt det är med kommunikation, och hur mycket vi utvecklas som kommun och organisation av att ha professionella kommunikatörer som kan förmedla information och lyssna på ett bra sätt.

Fotnot: Kommunens coronaarkiv finns på varberg.se/coronaarkivet

ANNONS