Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jonas Ekströmer / TT
Bild: Jonas Ekströmer / TT

Corona-argument gick inte hem i körkortstvist

Mannen blev av med körkortet - hänvisade till pandemin för att få tillbaka förarbeviset.

En man i Varbergs kommun blev av med sitt körkort på grund av att han inte hållit tillräckligt med avstånd till fordonet framför. Det här fick konsekvensen att mannen kolliderade med och orsakade skador på fordonet framför. Efter händelsen beslutade Transportstyrelsen att spärra mannens körkort i en månad.

Mannen, som är i 20-årsåldern, har överklagat beslutet med hänvisning till den rådande coronapandemin. Han säger att han är i stort behov av sitt körkort eftersom han kör bil i jobbet fem dagar i veckan.

En spärrtid på körkortet på en månad kommer enligt mannen innebära mycket längre tid i praktiken eftersom det under coronakrisen är längre väntetider för riskutbildning, halkkörning, teoriprov samt körprov. I sin överklagan skriver mannen att han inte kommer kunna jobba på minst tre till fyra månader på grund av de utökade kötiderna som coronapandemin medför. Han menar att det här kommer riskera hans anställning eftersom hans jobb kräver att han har B-körkort.

Transportstyrelsen skriver att de har tagit hänsyn till att mannen använder bilen i sitt arbete och har bestämt spärrtiden till den lägsta enligt körkortslagen - det vill säga en månad. Därmed menar de att mannen överklagan ska avslås.

Ärendet hamnade i slutet av juni hos Förvaltningsrätten i Göteborg som anser att händelsen är allvarlig och att en varning inte är tillräcklig. Förvaltningsrätten nappade alltså inte heller på mannens argument om coronapandemins påverkan och beslutar därför att avslå hans överklagan.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här