Conny Mejsel är tillbaka i ringen efter flytten till Varberg

Eric Svenseth är tillbaka, både i Varberg och som wrestlingbrottare.
– Jag är 37 år och småbarnsfar. Det här är min möjlighet att få vara i ett parallellt universum en gång i veckan, säger han.

ANNONS
|

Eric Svenseth, tidigare Kalseth i efternamn, har gjort comeback som professionell fribrottare, som sitt alter ego Conny Mejsel, och på fredagskvällen uppträdde han på Pustervik i Göteborg.

Några dagar tidigare dyker han upp på ett kafé i Varberg, direkt från en av kommunens skolor där han jobbar som timvikarie. Han berättar att han fått skriva autografer för en klass med tioåringar.

– De frågar vad jag är intresserad av och när jag svarar motorcyklar, bågskytte och wrestling så är ju Conny Mejsel bara en googling bort, förklarar han och rycker på axlarna.

Vill knäcka ekorrhjulet

Familjen som består av hans fru Lina och deras två barn, en ettåring och en treåring, flyttade tillbaka till Varberg för något år sedan för att barnen ska få kunna springa fritt och för att få ett enklare liv.

ANNONS

– Vi flyttade för att vi ville knäcka ekorrhjulet. Jag är inte intresserad av grannlåt och pengar. Nu håller jag på med min konst och jobbar som timvikarie. Jag vill hitta gig som är stimulerande.

När han stod på topp som Conny Mejsel var han hyllad och berömd. Det var karisman och oräddheten som gjorde honom populär, säger han själv. Han beskriver wrestling som världens farligaste pardans.

– Man får inte vara rädd för att sticka fram hakan, det är ”do or die” som gäller. Men blåtiror är bara kul.

Måste lita på motparten

När frågan om han fått några skador genom åren kommer upp skakar han på huvudet.

– Vi är tränade för det här. Innan jag gick över till wrestling var jag professionell MMA-fighter där det handlar om att skada på ett annat sätt. I wrestling är det en show även om det kan bli farligt. Du måste kunna lita på din motpart och får aldrig tveka.

Wrestling-brottningen i Sverige startade som en undergroundrörelse i Göteborg 2004 och Göteborg wrestling bildades, idag Svensk wrestling. Eric Svenseth beskriver matcherna som en stor upplevelse där publiken är delaktig.

– Det är helt fantastiskt att känna trycket från kanske 500 besökare i publiken. Det blir som en masspsykos där alla är delaktiga, förklarar han.

ANNONS

Den största wrestling-stjärnan

Eric Svenseth blev snabbt topp tre i landet och gick de högsta matcherna i Sverige, Finland och Danmark.

– Jag var nog en av de roligaste karaktärerna, dödsföraktande och den som körde hårdast.

Hon har berättat att hon stod på balkongen och tittade ner på mig och tänkte: ”De där låren ska jag bita i någon dag.”

2016 bestämde han sig för att hoppa av, för som han säger, lämna plats åt andra. Några år tidigare hade han träffat sin fru men det var inte för att hon ville som han slutade.

– Nej, inte alls. Hon var ett stort fan. Hon såg mig första gången i en wrestling-show på restaurang Trädgårn i Göteborg. Hon har berättat att hon stod på balkongen och tittade ner på mig och tänkte: ”De där låren ska jag bita i någon dag.” Och det fick hon, säger Eric Svenseth.

Har alltid sökt kickarna

Sedan gick han över till bågskytte och började tävla på hög nivå också i den sporten. Han har tidigare sagt att det var för att hålla på med en idrott som han skulle kunna åldras med.

Från farten till lugnet. Tyckte du inte att det var tråkigt?

– Inte till en början. Det blev mer som en inre resa. Jag gillar ju det som ger adrenalin och söker alltid starka upplevelser. Det spelar inte någon roll vad det är.

ANNONS

Jag har ingen aning om varför det hände. Det var ett pojkstreck, ett bus som jag inte förstod konsekvenserna av

Han växte upp i Veddige och hans föräldrar driver Byaregårdens bryggeri. Ett tag jobbade han som bryggare men slutade när han flyttade till Göteborg. Han bekräftar att han växte upp i en idyll men att han alltid har haft en dragning till det extrema.

– Vem bryr sig om konsekvenserna när det finns något svinkul att göra?

Tårtade kungen som tonåring

Frågan är retorisk, Eric har aldrig väjt för ett upptåg. Det ledde när han var tonåring till en incident som han fått bära med sig hela livet och som han säger ”skapar fnissighet bland bekantskapskretsen”, tårtningen av Kungen vid ett evenemang på Getterön.

– Jag har ingen aning om varför det hände. Det var ett pojkstreck, ett bus som jag inte förstod konsekvenserna av. När jag tänker tillbaka vet jag inte vad i min minnesbild som är en del av en narrativ berättelse som skapats i efterhand eller hur vi egentligen tänkte.

Ångrar du dig?

– Det är en lyx att ångra sig, gjort är gjort. Men det är klart att det blev jobbiga konsekvenser. Jag tror kanske att det har gjort mig lite mer ödmjuk som person.

Nu efter att pandemin har släppt kommer wrestling-matcherna igång igen. En dröm är att uppträda i Varberg.

ANNONS

– Tänk om vi kunde ordna en wrestling-show på torget under Hallifornia. Det vore fantastiskt, säger Eric Svenseth.

Läs mer: Eric om att lägga ner ”Conny Mejsel” 2017

ANNONS