Claes har byggt världens största kortlek

Träslöjdsläraren Claes Blixt tycker om att lägga patiens och drömde om att göra det med en jättestor kortlek. Han tog saken i egna händer och tillverkade en 207 kilo tung kortlek som nu finns med i Guinness rekordbok som världens största.

ANNONS
|

Varje morgon lägger Claes Blixt, som bor i Marks kommun, patiens och spår sig själv i korten för att se hur dagen kommer att bli. Med tiden föddes en dröm om att få göra det med en jättestor kortlek. SVT Nyheter Väst var först med att rapportera om Claes och jättekortleken.

– Jag tänkte att det vore kul, säger Claes Blixt.

Claes är ingen nybörjare när det kommer till världsrekord. Förra året skrev GP om när han hade tillverkat världens största smörkniv. Han kontaktade även den här gången Guinness rekordbok där han sedan tidigare har ett medlemskap. Innan man ger sig på ett rekordförsök måste man anmäla det i förväg och om det sedan godkänns följer en omfattande kontroll medan försöket pågår. Allt måste dokumenteras, till exempel genom filmer på arbetet och i det här fallet detaljerade beskrivningar om materialval.

ANNONS

Lade jättepatiens på torget

När kortleken var färdig vägde den 207 kilo. Varje kort var 154,4 centimeter högt, 104,4 centimeter brett och 5 millimeter tjockt. Claes och fyra medhjälpare åkte till Varberg med kortleken för att lägga patiens på torget i staden. Det hela filmades, bland annat med drönare, som ett slags konstprojekt.

– Folk stirrade och undrade vad som hände. Men sedan blev många väldigt engagerade och hjälpte till. "Där ska kungen ligga!" kunde de skrika åt oss, säger Claes Blixt.

Patiensen som lades på torget var den klassiska varianten "Solitaire" som har funnits förinstallerat på många datorer genom åren. Turen dessutom på Claes och hans vänners sida. De lyckades få patiensen att "gåut".

Försökte bygga korthus med rekordleken

Efteråt tyckte Claes att det kändes tråkigt att ha 207 kilo kortlek liggandes hemma. En kväll gjorde han ett försök att bygga korthus med den.

– Hade det inte varit för att jag var så höjdrädd hade det kanske kunnat bli ett nytt rekord. Jag vågade inte bygga så högt och då hade jag ändå druckit lite vin och mådde allmänt bra, säger Claes Blixt.

Istället bestämde han sig för att sälja kortleken och skänka pengarna till välgörande ändamål. Den rekordstora smörkniven såldes på auktion för 10 000 kronor och de pengarna gick till en skola i norra Burkina Faso. Där fick 200 tjejer sin skolmat betalt i fyra års tid för pengarna. Kortleken vill Claes auktionera ut till förmån för ett projekt i stadsdelen Norrby iBorås, där Claes själv är uppväxt.

ANNONS

– Det är en stadsdel som man ofta läser tråkiga saker om, vilket är väldigt synd, säger Claes Blixt.

För pengarna kortleken säljs för vill han att man sätter upp basketkorgar i stadsdelen där alla kan spela tillsammans.

SLOG GAMMALT USA-REKORD

  1. Det tidigare rekordet för världens största kortlek fanns i USA. De korten mätte 104 centimeter gånger 70 centimeter och skapades för att att spela på världens största blackjack-bord i Las Vegas.
ANNONS