Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fauna tar nycirkus med akrobatik och musik till Varberg. Bild: James Loudon
Fauna tar nycirkus med akrobatik och musik till Varberg. Bild: James Loudon

Cirkus och klassiker på scenen i vår

Vårens ankomst är inte meteorologisk för Varbergs riksteaterförening. Den tar sin början när vårschemat släpps.

Lika mycket som vädret kan variera, varierar också utbudet ovanligt mycket när ordförande Elisabet von Knorring ger programprognosen.

– Allt från revy till dramatisk teater, nycirkus, opera och musikal. Det är en otrolig variation och det tycker vi är viktigt, säger hon.

Fauna tar nycirkus med akrobatik och musik till Varberg.

Barbro ”Lill-Babs” Svenssons liv och låtskatt hyllas i uppsättningen ”Hon är jag”. Träslövsgården tar skepnad av en tv-talkshow där Lill-Babs, spelad av Cecilia Kyllinge, intervjuas och framför sina klassiska bitar. Publiken tas med på en resa, försäkrar Elisabet:

– Det är en väldig nostalgitripp där Lill-Babs både berättar och brister ut i sång. Den har dragit fulla hus på bygdegårdar runt om i landet.

Krypa på teater? Stadens yngsta kulturkonsumenter får chansen att upptäcka sin första föreställning på sitt eget vis. Installationen ”Den kosmiska havsträdgårdspassagen” är ett dansäventyr för barn mellan 2-18 månader och deras föräldrar.

– En helt ljuvlig värld byggs upp med musik, kulisser, ljud och ljus. Barnen och föräldrarna kryper och går igenom den kosmiska och magiska passagen. Det blir som ett eget universum och alla sinnena är med.

En helt vanlig pappa på dagen och en krigsförbrytare på kvällen. I Danjin Malinovics nyskrivna drama “Pappa, make och krigsförbrytare” skildras krigets inverkan på människor. Scenerna är baserade på autentiska historier som byggts på intervjuer med en dömd krigsförbrytare i forna Jugoslavien.

– Det är oerhört starkt, en historia man bär med sig. Det blir likt en dokumentär som framförs med musik och som väcker många andra frågor som manligt och kvinnligt, nationalism och vilka konsekvenser det kan få. Det är stora frågor som kommer upp, berättar Elisabet som även understryker att föreställning följs av en diskussion där besökarna kan vädra sina funderingar och ställa frågor till personerna bakom föreställningen.

“Stolthet och fördom” är en av de stora klassikerna som kommer i nytt grepp. Förväxlingskomedin når sin kulmen i Mozarts “Cosi Fan Tutte” och sedan är det dags för ett återbesök i Duvemåla med “Sånger från Duvemåla”.

– Klassiker efterfrågas alltid. Och nu har vi ordentliga klassiker, konstaterar Elisabet.

Det är kanske just den smarta telefonen som bör stanna hemma under en föreställning – men i hörlursvandringen “Kartan över oss” är luren ett interaktivt redskap för att utforska sitt inre och det existentiella som uppstår när tankarna riktas mot framtiden. Det inre är också i fokus under nycirkusen Fauna. Efter firade världsturnéer tar de akrobatik med levande musik till Varberg.

– Den handlar om att ta ut det djuriska inom sig. Det är nycirkusartister i världsklass och med mycket fart.

29 februari Hon är jag - En hyllning till Lill-Babs

7 mars Den kosmiska havsträdgårdspassagen

19 mars Pappa, make & krigsförbrytare

3 april Fauna

8 april Cosi van tutte

22 och 23 april Stolthet och fördom

25 april Kartan över oss

21 maj Sånger från Duvemåla hage

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här