Christofer Bergenblock utsedd till årets Centerkvinna i Halland

Årets kvinna är en man. Åtminstone om man ska tro Centerkvinnorna i Halland som nu har utsett Christofer Bergenblock från Träslövsläge till Årets Centerkvinna.

ANNONS
|

Det var vid söndagens årsstämma som det oväntade inträffade – Christofer Bergenblock, av sig själv definierad som en man – blev utsedd till Årets Centerkvinna.

– Vi ser det som en självklarhet att en man kan få utmärkelsen. Både män och kvinnor kan vara medlemmar i Centerkvinnorna i Halland och då kan man också få utmärkelsen årets Centerkvinna, resonerar föreningens ordförande Jenny Håkansson.

Tror du att det finns de som blir provocerade och anser att ni borde ha valt en kvinna i stället?

– Det finns säkert de som blir provocerade, men då får vi ta en diskussion kring det i så fall. Vi är trygga i vårt beslut, säger Håkansson.

ANNONS

Bergenblock får priset för ett aktivt jämställdhetsarbete på både lokal och nationell nivå.

– Han har drivit jämställdhetsfrågorna aktivt under många år, bland annat i kultur- och fritidsnämnden i Varberg. Nu har han också en plattform genom sin plats i partistyrelsen nationellt och driver på inom frågorna där, säger Håkansson.

Enligt det pressmeddelande som skickats ut från Centerkvinnorna i Halland så står Bergenblock alltid upp för jämlikhet och jämställdhet ”och tvekar aldrig på att ta debatten i så väl fullmäktigeförsamlingar som massmedia – nu senast om människors rätt att definiera sin könsidentitet själva”.

Bergenblock själv är glad och hedrad över utmärkelsen.

– Det är väl också ett kvitto på att Centerkvinnorna är en jämställd organisation – att även en man kan få det här priset, säger Bergenblock.

Bergenblocks eget engagemang i jämlikhets- och jämställdhetsfrågor inleddes redan under tiden i Centerpartiets ungdomsförbund.

– Det var en av de frågor jag drev där och jag var också med och tog fram ett föräldrapolitiskt program i förbundsstyrelsen. Det var i samma veva som jag själv blev pappa, säger Bergenblock.

Bland sina bedrifter på lokal nivå lyfter han fram investeringarna i anläggningar för gymnastik och friidrott i Trönninge.

– Det var en frukt av bland annat den jämställdhetsanalys vi hade gjort, säger han.

ANNONS

Vid stämman omvaldes Jenny Håkansson, Halmstad till ordförande. Till vice ordförande valdes Monica Hansson, Falkenberg och Anna Roos, Hylte.

ANNONS