Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Christers färd från byggen till blomstervandring

Christer Andersson har arbetat som byggnadsingenjör tills han blev pensionär. Nu har han fullt upp med naturfotografering och blomstervandringar. Han är så uppskattad som ciceron i naturen att han tvingas tacka nej.

Just den här dagen är det ”De vilda blommornas dag”, ett samnordiskt arrangemang mellan alla botaniska föreningar då det finns tillfälle att gå ut och lära sig mer om naturen i sin närhet. Mellan tjugo och trettio personer är samlade i Trönninge Näs. Nere vid stranden river Christer av ett blad strandkål.

Strandkålsprovning

– Den går att äta. Smaka, den är jättegod!

Ida och Annie smakar tveksamt och tuggar försiktigt på varsitt blad. Själv stoppar han glatt en stor bit i munnen och tuggar. Sedan följer i rask följd fler ätbara växter, strandbeta, strandmolla och marviol.

– Ingen ska väl gå hungrig efter vandringen, skojar han.

Då och då jämför Christer den halländska naturen med den norrländska. Han är från Sundsvall och kom hit efter en tid i Göteborg där han tillbringat varje sommar som ung.

Intresset för växter och fåglar är självklart.

– Jag gillar natur.

Fågelsång

Han gillar inte bara att vara i naturen, att prata om den och lära ut saker om den. Han har också varit ordförande för Botaniska föreningen i Halland och fotograferar både fåglar och växter. Förutom ätliga växter visar Christer med entusiasm och humor också gamla läkeväxter. Valeriana är en av dem. Roten används för att skänka lugn och ro och ge god nattsömn. Den har en lång stjälk och Christer sticker retsamt fram den under näsan på Siri för att hon ska få känna lukten.

Robert luktar illa

Sedan tar han upp en Stinknäva, som heter Geranium robertianum på latin.

– Det sägs att Linné tyckte att en viss herr Robert luktade så illa att han uppkallade växten efter honom. Men vem vet hur noga Linné själv tvättade sig? spekulerar han.

Lite längre fram visar Christer hur man kan skilja fläder från den förvillande lika druvflädern. Han skär igenom en kvist.

– Titta här, flädern är vit inuti.

Bukett

Vandringen över klipporna är slut, den går vidare förbi öppen ängsmark och sedan in i skogen. Här tycker Isa att tillfället är perfekt för att gå på en egen liten promenad och plocka blommor, i stället för att prata om dem.

Hennes pappa, Domenico, letar efter växter att använda i köket. Han arbetar som kock och har redan varit och plockat lite saltarv för att använda i jobbet.

– Min dröm är att hitta vild sparris, säger han.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här