Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Chockbesked: Två demensboenden läggs ned

Kommunen lägger ned två av sina demensboenden – ett på Håsten och ett i Veddige. Det beskedet kom på tisdagseftermiddagen. Beskedet chockade personalen som med kort varsel kallats till ett informationsmöte.

På tisdagseftermiddagen hade socialförvaltningens ledning kallat till informationsmöte för personalen på demensboendena Kastanjen (Strängvägen) i Veddige och Ölandsgatan 3 på Håsten. Personalen hade fått inbjudan till mötet i slutet av förra veckan utan att få veta vad det skulle handla om.

Beskedet blev chockartat: Både Kastanjen och Ölandsgatan 3 läggs ned och omvandlas till andra boendeformer. Kastanjen ska bli ett LSS-boende och Ölandsgatan 3 ett boende med inriktning mot psykiatri och samsjuklighet.

– Personalen är chockad och frustrerad, berättar Ing-Marie Åkesson från fackförbundet Kommunal, som medverkade på mötet.

Kommunal är starkt kritiskt till kommunens agerande.

– Vi har inte fått medverka alls i processen och anser inte att kommunen har följt medbestämmandelagen. Vi har därför förklarat oss oeniga till beslutet. Vi kan förstå tanken bakom omorganisationen men vi har inte alls fått vara delaktiga i processen, säger hon.

De anställda som HN möter utanför kommunfullmäktigesalen där mötet hölls är arga och besvikna.

– Vi blir överkörda, som vanligt. Det här visar hur mycket kommunen bryr sig om sin personal, säger Margareta Torkelsson som har jobbat på Ölandsgatan i 30 år.

Hon har liksom flera av sina kollegor svårt att hålla tårarna tillbaka.

– Vi känner oss kränkta. För att använda ett grovt uttryck: vi känner oss pissade på, säger en annan anställd som väljer att vara anonym.

En anledning till upprördheten är att personalen nu inte erbjuds att flytta med till det nya boende som byggs i Träslöv och som fått namnet Midsommargården. Det boendet kommer delvis ha inriktning på demens och där kommer nu de boende som flyttas ut från Ölandsgatan och Kastanjen erbjudas plats.

– Det hade varit en fin gest att ge oss förtur till anställningarna där. Men nu får vi i stället söka om våra jobb. Det blir en väldigt osäker situation, säger en anställd.

Socialchefen Anna-Lena Sellergren medverkade på mötet och säger att hon har förståelse för personalens reaktion.

– Det blir alltid en chock att ta emot den här typen av besked gällande sin anställning och sin arbetssituation. Men det är ett ansvar vi har att planera på bästa sätt både för deras arbetssituation och för de som bor i våra verksamheter, säger hon.

Bakgrunden är nämligen att kommunen har en akut brist på vissa typer av boendeplatser. Detta leder också till stora kostnader för kommunen i form av viten och externa placeringar i andra kommuner. Det är ett tungt vägande skäl bakom att demensboenden byggs om till andra boendetyper nu när det nya äldreboendet i Träslöv snart står klart för inflyttning.

Omorganisationen ska klubbas slutgiltigt av politikerna i socialnämnden på sammanträdet den 24 september, nästa vecka.

– Det ligger lite i sakens natur att anställda, fackliga organisationer och anhöriga inte kan blandas in på ett tidigare stadium. Vi måste först se till att den politiska beslutsprocessen är säkrad. Det är olämpligt att gå ut och säga att det ”kanske blir så här”, säger Anna-Lena Sellergren.

Men om den politiska beslutsprocessen redan är säkrad så finns ju inget utrymme för demokratiskt samtal?

– Demokrati fungerar ju så här.

Men demokratin är väl inte tänkt att fungera så att man ställs inför ett fullbordat faktum, det ska väl kunna ske en diskussion?

– Vi har berett plats för dialog nu före beslut.

Och det är den här veckan fram till beslutet?

– Ja.

Men du säger samtidigt att beslutsprocessen är säkrad, då är ju saken redan klar?

– Med största sannolikhet ja. Den här typen av beslut uppfattar jag behöver säkras upp på det sättet.

Sellergren menar att personalens kompetens ska tas till vara genom enskilda samtal med närmaste chef och att deras önskemål om nya anställningar ska tas om hand på bästa sätt.

Avvecklingen av de båda demensboendena kommer att ske successivt under det närmaste halvåret. Midsommargården ska stå klar för inflyttning i mars. I den omorganisation som presenterades under tisdagen ingår också att ett psykiatriboende med tre platser på Bryggaregatan avvecklas.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här