Chef varnar för slöseri när sten och jord körs runt

Det byggs förskolor och nya stadsdelar, men hamn- och gatuförvaltningen får allt mindre plats att husera på. Efter flera års böner tar nu nämnden saken i egna händer.

ANNONS
|

Hamn- och gatuförvaltningen har länge varnat för att man riskerar att bli trångbodd vad gäller upplagsplatser för jord, rötter, sten och bortstädad tång från ständer. Årsredovisningen beskriver problemen med bristande upplagsytor som akuta.

För att frågan ska få sin lösning behöver hamn- och gatuförvaltningen ha kommunstyrelsen med sig. Den basar nämligen över kommunens mark.

– Vi behöver ytor för sten, massor, tång... När staden växer får vi plötsligt brist på ytor. Just nu tar järnvägsprojektet våra ytor i hamnen i anspråk så där kan vi inte längre vara, säger förvaltningschefen Henrik Petzäll.

– Vi har letat nya ytor ganska länge. Det finns ett stort värde i att de ytor vi använder ligger bra till. Annars måste vi köra runt grejer hela tiden och det är ren kapitalförstöring. Om staden ska växa och må bra måste detta lösas. Det här är inte bara en fråga för oss på hamn- och gatuförvaltningen.

ANNONS

Stenkil känner till ärendet

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) känner igen frågan.

Ann-Charlotte Stenkil (M)
Ann-Charlotte Stenkil (M) Bild: Annika Karlbom

– De har lyft detta då och då. Det är samhällsutvecklingskontoret som har ansvaret för att veta vilka ställen som kan vara lämpliga. Det är inget ärende på väg fram, men Selander (Josefin Selander, samhällsutvecklingskontorets chef) är väl medveten om behoven.

Driver ni i kommunstyrelsen på eller ligger frågan och skvalpar?

– Vi har inte fått något förslag från samhällsutvecklingskontoret ännu.

Josefin Selander hänvisar till sin medarbetare Leif Andersson som säger att en kommunal tomt i Himle mellan Scania och järnvägen kan vara bästa platsen, även om den inte går att ta i bruk nu med en gång.

Gör egen utredning

På hamn- och gata tycks man ha tappat tålamodet. Där är ett eget ärende på väg fram i nämnden nu i april. En egen investering kan vara på gång, där hamn- och gata tar ledningen i arbetet i samarbete med stadsbyggnadskontoret (byggnadsnämnden) och samhällsutvecklingskontoret (kommunstyrelsen).

Micael Åkesson (M) är ordförande i hamn- och gatunämnden.
Micael Åkesson (M) är ordförande i hamn- och gatunämnden. Bild: Annika Karlbom

– Förvaltningen har försökt lösa detta med kontakter och dialog, men nu går vi fram och involverar fler inblandade i arbetet, säger nämndens ordförande Micael Åkesson (M).

– Vi gör en ordentlig genomlysning om vi kan hitta några bra ställen, gärna centralt. Vi får se vad det blir. Det börjar bli skyndsamt för staden växer överallt.

ANNONS

LÄS MER:Vart ska hamn- och gatukontorets verksamheter ta vägen?

ANNONS