Chans att möta Varbergs världskändisar - fåglarna

Varberg är världsberömt bland fågelskådare. Och från mitten på juli och långt frampå hösten finns gott om vadarfåglar i Getteröns naturreservat. Fågeltornet i Galtabäck är också en bra utkiksplats.

ANNONS

Fågelskådaren Per–Ola Svensson började titta på fåglar med sin farfars kikare i åttaårsåldern och tycker att det är en fantastisk hobby.

– Om det är bra väder kan jag gå och bada. Och om det är dåligt väder så finns chansen att jag ser många fåglar, säger han.

Möjligheten att observera fåglarna är större vid lågtryck, då passar de på att gå ner för att rasta och fylla på bränsle. Fågelskådarna kallar det för ett ”nedfall” när många fåglar samlas på marken efter dåligt väder.

Gott om vadare

Idag har Per–Ola en tubkikare och stativ, och en kamera med teleobjektiv där han står uppe i fågeltornet i Galtabäcks hamn och spejar efter vadarfåglar i strandängarna.

ANNONS

– Varberg är en perfekt landningsbana för fåglar som är på väg mellan Sibirien och Afrika, beskriver Per–Ola.

En strandskata, siktas efter en stund. Och strax kommer några norska besökare gående uppför trätrappan till tornet. De hälsar glatt och ställer upp sina stativ och kikare.

– Jag hör en mindre strandpipare, säger någon. Men jag ser ingen.

– Till vänster om de tre stenarna, och sedan längre in, säger Per–Ola.

Rikare liv

– Jag tycker livet skulle bli ganska torftigt om jag inte kunde skilja mellan fåglar, känna igen fågelsång och känna igen blommor eller skilja på olika träd, säger Per–Ola.

Det är delvis därför han tycker att alla borde ge sig ut på lite fågelskådning.

– Sen är det härligt att vara ute också. Jag tycker det är ett perfekt sätt att stressa av.

Den som ger sig ut med kikaren kan förvänta sig att se åtminstone någon av de många vadarfåglar som rastar eller häckar här.

– Fågelintresset ger sysselsättning året runt, säger Per–Ola.

Till skillnad från många andra ser han fram emot hösten då chansen till intressanta observationer ökar.

Vår unika miljö

Ett tredje skäl till att Per–Ola vill att fler ska ge sig ut i vår närmiljö är att öka medvetenheten om hur viktig miljön är för artrikedomen.

ANNONS

– De här leriga vikarna och vassområden runt omkring är själva förutsättningen för att de här vadarna ska kunna gå ner och rasta. Ju fler som är medvetna om det, desto tydligare blir det varför vi ska värna om våtmarker och freda områden där fåglarna häckar och rastar.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fakta Västerhavsveckan:

Mellan den 3–11 augusti arrangeras Västerhavsveckan i Västra Götaland och Halland. I Varberg finns flera aktiviteter med anknytning till hav och miljö. En av dem är fågelskådning vid

Galtabäck. Varbergs Ornitologiska Förening är på plats den 11augusti mellan 08.00 och 12.00 och berättar om fåglar i viken.

ANNONS