Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Cecilia Thulin: Möbeltapetserare som hållit i längden

Cecilia Thulin vill jobba med möbler som håller länge precis som hennes eget företag. Det har hon drivit i 20 år.

Hennes tapetserarateljé ligger i Vare gamla skola, mitt emot avfarten till Träslövsläge. Den här dagen är det fullt i ateljén. Ena väggen täcks av en räcka med tygprover, på väggar och golv finns stolar som ska göras i ordning. En anställd står vid mätbordet och Cecilia själv står och ”smygsyr” en grön Carl–Malmstensfåtölj.

– Det heter så när man syr stygn som inte syns, förklarar hon.

Cecilias pannlampa lyser upp den framväxande sömmen. Det är bråttom med stolen. Den ska vara klar samma dag.

Livet som hantverkare

Cecilia Thulin har överlevt länge i branschen, och menar att framgången bygger på ett hårt slit, som i alla hantverksyrken.

– Men det viktigaste är nog att man har nöjda kunder.

Cecilia själv är väldigt fokuserad på hållbarhet, att tyget som klär om en möbel ska vara slitstarkt, att stommen är bra och hantverket välgjort.

– En del som kommer hit blir förvånade över priserna, men då har de nog ingen aning om vilket hantverk som ligger bakom. Har man en designmöbel hemma som behöver göras om kan det vara billigare än att köpa en ny.

På allas läppar

Alla i ateljén pratar om hållbarhet, att man kan köpa begagnade möbler eftersom de ofta är bättre, och billigare. Cecilia visar en ovanlig stol som är gjord av restmassor från Södra. Själv har hon gjort dynan till den. En säljare, Camilla Hökerberg, kommer på besök och har med sig några hållbara tyger att visa.

– Jag skulle önska att ingen slängde sina användbara möbler på tippen, säger Cecilia. Det är bättre att skänka bort dem. En del vet inte vad de har hemma heller utan slänger designmöbler.

Cecilia visar några stolar, som hon tror designats i Danmark. Hon ska göra om dem, och ha börjat ta bort allting utom själva stolsramen.

– Det ska bli ny sadelgjord, ny väv och nytt tyg. Men jag slänger ingenting. Jag försöker återanvända materialet så mycket det går.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fakta: Cecilias tips för hållbara möbler

Om du vill prova att klä om möbler, men känner dig ute på djupt vatten. Gå en kurs! Ger man sig på något som är för svårt kan man förstöra möbeln.

När du väljer tyg ska du fråga om slitstyrkan, som anges med hjälp av Martindaleskalan.

Släng inga användbara möbler. Ge bort eller sälj.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här