Carlsons flytt från Borås – ett lyft för HK Varberg

Kent Carlson flyttade till Varberg 1983. Då levde Handbollsklubben ett liv på lägsta tänkbara nivå. Han kom till Varberg och började som tränare. Nu tjänstgör Kent som en utvecklande kraft i HK Varbergs elitgrupp.

ANNONS
|

Alla kanske inte känner till Carlsons gedigna erfarenhet av handbollen. Som handbollsspelare började Kent i Borås men det blev utflykter till både Göteborg (HP Warta) och Lund (Lugi).

Det är lika bra att ta det från idrottslivets början. Då hamnar vi i Gånghester.

– Fotboll var det som gällde. Jag började spela handboll när jag var 13. Jag var med i pojkstadslaget. Elfsborg var outstanding men vi var rätt så bra i Gånghester och i stadslaget spottade Thomas Ahlström in mål.

Kent såg Elfsborgs alla matcher med morfar.

Men du spelade i Norrby?

– Det var väl mer för att de ville att jag skulle spela där.

ANNONS

Gånghesters SK, Wästerhovs IK och Norrby IF var Kents klubbar i fotboll. Som A-pojk (15-16-årsåldern) visade det sig att Kent var riktigt bra som handbollsspelare i KFUM Borås.

– Tidigare var jag en medelmåtta som sprang där.

Det låter sent?

– Idag har man en helt annan tror på att man måste börja spela handboll tidigt, att om man inte börjat tidigt har man ingen chans och att man blir utslagen direkt.

– När jag tränade 96-flickorna så spelade vi aldrig under träningarna. Jag hade min filosofi att köra individuell träning. Fram till 15-16 skulle man kunna välja om kan vill spela handboll, satsa på studier eller vara med i en sångkör. Men de skulle ha möjligheten att bli handbollsspelare. Vi spelade aldrig sex mot sex under en enda träning under de sju, åtta åren jag hade dem. Aldrig. Någon frågade ”Ska vi inte spela på träningen?”. ”Nä, det gör vi till helgen”. Det köpte de. Vi hade tre lag, vi var 30 stycken och gick till steg 4 i ungdoms-SM.

Förbunden och elitklubbarna har arbetssätt som är etablerade.

– Tron finns att bara för att man går på handbollsgymnasiet så blir man elitspelare.

Som ledare ”på golvet” kan man uppleva Kent som varm men bestämd i sina åsikter.

ANNONS

– Jag har klart för mig hur jag vill ha det.

Mammorna tog ut laget

Sedan kommer ett konstaterande som möjligtvis sticker ut:

– Jag tog aldrig ut ett lag. Det gjorde mammorna som var med som ledare.

Kent har en lång lista med punkter på hur man gör för att utvecklas som handbollsspelare. Som exempel:

– När du avslutar gör du det för att göra mål. Inte för att det är din tur att försöka.

Enkelt, krasst och utvecklande.

– Vi hade väldigt roligt ihop.

Båda döttrarna Anna och Sofia blev elitspelare i klubbar som Skånela, Skövde och Sport. Pappa Kent körde dem inte bara till Göteborg. En period var Kent även ordförande i klassiska klubben KvIK Sport. Kent var också verksam på förbundsnivå i Göteborg och Halland.

Det är 38 år sedan Kent började med att coacha herrlaget. Han ser ändå 1990 som året då kraftsamlandet började på allvar.

– Då bestämde vi oss. Ska det finnas någon handboll i Varberg måste det finnas ett lag i varje åldersklass. Vi skulle ha egna spelare som var uppvuxna här. När vi började fanns det bara ett herr- och damlag i stort sett – ingenting mer. Vi hade fotbollsspelare som spelade handboll men det var en bra grupp.

ANNONS

Även om handboll var andraidrott för många var de rätt duktiga som lag i bollspelet med hand. De första årtiondena fanns det flera profiler som främst såg sig som fotbollsspelare först och främst. Göran Bengtsson kom som ung till Drott. Fridjon Gudmundsson var målvakt i Bois och kastade in bollar i mål vintertid. Jalle Mårtensson är en annan profil med många års erfarenhet i fotbollens tjänst, främst i Bois förstås.

När Göran kom fram var Kents pappa Roy Carlson tränare i Handbollsklubben. Det var 1975. Roy var verksam som resemontör i Varberg redan 1969/70 när sjukhuset byggdes.

1977 startade pappa Roy hissföretaget RC Hiss i Varberg – trots att han bodde kvar i Borås. Det fanns redan möjlighet till boende i stugan på Trönningenäs sedan 1958.

– 1982 sa han till mig att nu får du flytta hit. Jag behöver hjälp.

De orden blev väldigt avgörande för många. Företaget växte. Föreningen utvecklades genom handbollsfamiljen Carlsons etablering i stan. I samma stund hade handbollsstaden Borås avvecklats till en tämligen lidande handbollsstad. Man måste betänka att Sjuhäradsbygdens centralort en gång hade klubbar som Ymer, Sjöbo SMU, Byttorp, Gustaf Adolf, KFUM och IFK Borås.

1984 föddes Borås HK 84.

– Det var inget bra. Det är fruktansvärt tragiskt alltihop.

ANNONS

I HK Varberg finns tron på ett kliv tillbaka till Handbollsligan. Se mer på nästa sida.

Carlsons flytt från Borås – ett lyft för HK Varberg

Kent Carlsons betydelse för HK Varberg är stor. Inte nog med den rutin han har skaffat sig under blågula uppdrag. Han driver RC Hiss, ett företag hans far Roy grundade i Varberg. Roy var även tränare i föregångaren Varbergs Bois som blev HK Varberg 1973. Och så finns bilintresset. Här ses han med en Packard av årsmodell ’36. Man väntar bara på att Charlie Chaplin ska stiga fram.

Född: 1953

Bor: i Varberg sedan 1983.

Sysselsättning: Ägare RC Hiss.

Familj: Hustrun Britta Sund Carlson, utflyttade döttrarna Sofia och Anna.

Spelarkarriär: KFUM Borås, Lugi, HP Warta, HK Varberg.

Position: mitt-6.

Landslagsuppdrag: 21 A-kamper. 13 mål 1976-80.: 25-kamper, 25 mål 1971-75.

ANNONS