Carina Uvenfeldt är Varbergs nya skolchef

Carina Uvenfeldt kommer närmast från posten som skolchef i Gislaveds kommun. Men sedan en och en halv månad är det hon som leder förskole- och grundskoleförvaltningen i Varberg.

ANNONS
|

Det är ensamt på toppen heter det. Kanske än mer när du mitt i en pandemi kliver in i en organisation där både personal och elever jobbar på distans.

– Det är en utmaning. När du inte kan åka ut och träffa personalen i verksamheten eller personalen på kontoret. Då gäller det att vara ordentlig på att boka in digitala möten så att jag kan få bilder av verksamheten ändå, säger Carina Uvenfeldt som är Varbergs nyaste förvaltningschef.

Läs mer: Varberg har gjort klart med ny skolchef.

Ett yrkesliv inom skolväsendet

Även om platsen är ny så är hon inte någon nybörjare i rollen som skolledare. Carina är utbildad lärare och har haft flera rektorsuppdrag, både inom den kommunala skolan och friskoleverksamhet. 2015 klev hon upp på förvaltningsnivå. Först som grundskolechef i Höganäs och nu senast som skolchef i Gislaveds kommun. Men när en rekryterare hörde av sig och undrade om hon var nyfiken på Varberg var det ett för spännande erbjudande för att i alla fall inte komma hit på intervju.

ANNONS

– Egentligen var det helt fel i tid. Absolut helt fel. Men jag har varit nyfiken på Varberg länge, säger hon.

Vad var det då som lockade med Varberg och vad har hon för relation till staden sedan tidigare?

– Jag är uppvuxen i Halmstad och bor i Steninge. Privat har Varberg varit en stad som familjen gärna åker till för en dagsutflykt. Jag upplever att Varberg har lyckats bevara sin genuina charm i stadskärnan på ett sätt som Halmstad kanske inte riktig har, säger hon.

Även i yrkeslivet har hennes och Varbergs vägar korsats tidigare.

– Jag har träffat på skolledare och politiker från Varberg på Sveriges skolriksdag och andra seminarier med SKR. Jag har fått en väldigt positiv bild, vilket var en av anledningarna till min nyfikenhet på skolorganisationen här, säger hon.

Läs mer: Extern rekryteringsfirma tas in i jakten på ny skolchef.

Varbergs skolor är i ett pågående förändringsarbete

De kommande åren väntar en hel del stora förändringar inom skolverksamheten i Varberg. Kommunen växer så det knakar och för att klara av den stora ökning av elever som väntas och för att göra skolan mer likvärdig behövs en ny organisation. I över ett års tid har planerna ritats upp och vid det senaste nämndmötet klubbades den nya organisationen. Nu är det hon som ska leda arbetet i att omsätta teori till praktik.

ANNONS

– Det är klart att det är roligare att komma till en kommun som står på tå och vill framåt än att komma till en avfolkningsbygd. Sedan finns det också utmaningar i att växa fram till dess att vi kan bygga nytt eller om, säger hon.

Läs mer: Så ska Varbergs skolor organiseras.

Hur är det då att komma till en organisation som är i inledningen av en stor förändringsprocess. Kan det till och med vara en fördel att få chansen att sätta sin personliga prägel snarare än att komma till en organisation som redan är satt. För Carina är svaret både ja och nej.

– Ja till viss del kan det vara så. Sedan skulle jag inte vilja säga att jag ska sätta personlig prägel på organisationen. Vår organisation bygger trots allt på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet mer än en persons åsikter och beslut, säger hon.

Skolan är en politiskt styrd organisation. Gislaved liksom Varberg har ett Alliansstyre. Är det en fördel eller spelar det ingen roll?

– För mig är de mänskliga relationerna viktigare än vem eller vilka som styr. Det viktigaste är att vi jobbar tillsammans. Sedan måste jag som tjänsteperson vara medveten om att besluten fattas i nämnd eller fullmäktige och att vi ska fungera i den symbiosen, säger hon.

ANNONS

Just att arbeta tillsammans är något som Carina vill lägga stor vikt vid. Skolans organisation ska inte bara fungera i samklang med politiken, de andra förvaltningarna, personalen och näringslivet.

– Vi ska vara bra på att tillsammans visa vilka positiva egenskaper det finns här. Det är berättelsen om oss själva som är det som sätter oss på kartan. Ingen vill vara en del av en negativ bild, med det sagt ska vi inte dölja att det finns saker att utveckla. Men tillsammans kan vi gå från bra till bättre, säger hon.

ANNONS