Rivning nästa. Delar av Caprinus måste rivas när föroreningarna ska bekämpas. Hugo Gerlach drev fabrik här runt förra sekelskiftet, därav att huset också kallas Gerlachs hallar. MYA, Sweda, Caprinus, Turon och Consilium är andra företag som huserat här.
Rivning nästa. Delar av Caprinus måste rivas när föroreningarna ska bekämpas. Hugo Gerlach drev fabrik här runt förra sekelskiftet, därav att huset också kallas Gerlachs hallar. MYA, Sweda, Caprinus, Turon och Consilium är andra företag som huserat här.

Caprinus måste rivas när giftet ska bort

Delar av den gamla fabriken Caprinus måste rivas när saneringen av Renen 13 drar i gång. Det är oundvikligt, enligt kommunens tjänstemän.

ANNONS
|

Den 6 februari rapporterade HN om att kommunen beviljats 91 miljoner kronor till saneringen av den kraftigt förorenade tomten Renen 13, alltså gamla Caprinus. Ännu hänger många frågetecken i luften om hur saneringen ska gå till, men de ska rätas ut under de närmaste tre åren som blir en planeringsperiod.

Själva saneringen ska göras mellan 2018 och 2021. Därefter ska det ske uppföljningar och mätningar av resultatet fram till 2024. Naturvårdsverket portionerar ut de 91 miljonerna under de här tio åren.

Som HN berättat tidigare vill Vänsterpartiet skapa ett kulturcenter i den gamla fabriken. Och SPI vill att fabriken ska bli ett center för nystartade företag.

ANNONS

Men enligt samhällsutvecklingskontoret kommer delar av den gamla fabriken att behöva rivas för att saneringen ska kunna utföras. Det går helt enkelt inte att komma åt gifterna i marken annars. Dessutom måste maskiner kunna komma intill.

–Vi ska försöka att bevara så mycket som möjligt utåt, till exempel murarna runt omkring, säger Magnus Källström på samhällsutvecklingskontoret.

Magnus Källström kan inte säga vilken omfattning som rivningen kan få. Saken måste utredas närmare, i samarbete med rivningsexperter och Kulturmiljö Halland.

–Det är jättesvårt att säga vilken del av byggnaden som det rör sig om. Det kan vara konstruktionsfrågor som gör det mer eller mindre lämpligt att riva vissa delar. Men det här kommer att klarna under de närmaste månaderna. Och vi ska lyfta det till politisk nivå för beslut.

Malmö Yllefabrik (MYA) och Sweda är två av de industrier som huserat på Renen 13.

Under textilfabrikens tid användes bland annat krom, zink och kadmium för färgning och under Swedas tid utfördes bland annat förzinkning, förkromning, härding med cyanid och rengöring med klorerade lösningsmedel inom fastigheten.

Fram till början av 1970-talet fördes dessa ämnen ut från fabriken med vattnet, till den så kallade slambassängen i trädgården.

Bassängen är byggd av stenblock. Den står på berget och eftersom den inte är tät läcker dess förorenade innehåll ut i berget och jorden. Detta är den ena av de två giftkällorna. Den andra stora koncentrationen av föroreningar finns under golvet i fabrikens nordvästra del.

Genom att tömma dessa två källor på föroreningar ska giftspridningen i jorden och berget minska drastiskt.

ANNONS