Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förskolestudenter ska nu ut på praktik trots att spridningen av Covid -19 ökar i samhället.  Bild: Stefan Johansson
Förskolestudenter ska nu ut på praktik trots att spridningen av Covid -19 ökar i samhället. Bild: Stefan Johansson

Campusstudenter i Varberg oroliga inför praktik

I våras ställdes deras praktik in på grund av corona-virusets framfart. Men trots att det åter råder ett liknande smittläge ska förskolestudenterna nu ut i fyra veckor på kommunens förskolor.

Varbergsborna Jennifer Eriksson, Emelie Andersson, Nathalie Englund, Evelina Thomander och Anna Kaspersson, Matilda Lindsköld (boende i Kungsbacka) studerar tredje terminen på förskollärarprogrammet vid Borås Högskola via Campus Varberg. Istället för att se fram emot att praktisera sina teoretiska kunskaper i verkligheten känner de nu en stor oro för smittspridning i samhället.

– Vi tvivlar på lämpligheten i att högskolan skickar ut oss på praktik utan någon lösning för pandemins problematik. Nu ska vi träffa stora barngrupper, vårdnadshavare och pedagoger i en tid då alla uppmanas att minska våra sociala kontakter, säger Jennifer Eriksson, talesperson för gruppen.

Sektionschefen för förskollärar- och lärarutbildningen Peter Andersson Lilja förklarar att högskolan har gjort stora anpassningar med distansundervisning men den verksamhetsförlagda (VFU) delen är svårare att göra på distans om examensmålen ska uppnås. Dock följer högskolan hela tiden utvecklingen och råden från folkhälsomyndigheten.

– Sedan för vi dialog med kommunerna om var det är tryggt att gå ut på praktik. Vissa kommuner har sagt nej till praktikanter på grund av att de sett en stor smittspridning inom förskolan.

Kan behöva ignorera sjukdomssymptom

I våras ställdes VFU:n in och eleverna fick då informationen att det berodde på de nya allmänna råden kring Covid- 19. ”Arbetsgivare bör se till att personal och besökare håller avstånd, att anställda arbetar hemifrån och undviker onödiga resor om det är möjligt, även att antalet resenärer i kollektivtrafik bör begränsas​”​, stod det i utskicket.

Om eleverna inte klarar att genomföra sin praktik i sin helhet har de vid kontakt med skolan fått svaret att de kan ta studieuppehåll tills de löst sin VFU.

– De svarar att det är samma förutsättningar som förut, corona eller inte. Det krävs 100 procent närvaro, 35 timmar i veckan, för att bli godkända, säger Jennifer Eriksson.

Studenterna känner att högskolan inte tar hänsyn till dem som har barn på förskola. De kan behöva vara hemma en vecka med barn som har symptom.

– Hur är tanken att vi ska klara av VFUn och samtidigt följa samhällets riktlinjer för att minska smittspridningen? Vi kan behöva ignorera sjukdomsymptom om vi blir sjuka, för att vi inte har något val, säger Jennifer Eriksson.

Otydliga besked om frånvaro

VFU-kursen är en spärrkurs för att få fortsätta till termin fyra. Jennifer Eriksson och hennes studiekamrater berättar att de ställt frågan till skolan vad som händer vid stor frånvaro. Svaren de fått är otydliga menar de. Peter Andersson Lilja berättar att elever som inte uppfyller sina mål under kursen kan ansöka om undantag.

– Om man har skäl till att inte uppfylla sin VFU är det troligt att vi kommer hitta en lösning för att eleven ska kunna uppnå sina mål vid ett senare tillfälle.

Kan vabb och sjukfrånvaro på grund av pandemin vara en sådan orsak?

– Sjukdom med mera är goda skäl vilket alltid inträffar i stora studentgrupper.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här