Eric Bergström från Kalmar vann kampen mot sin sociala ångest.
Eric Bergström från Kalmar vann kampen mot sin sociala ångest. Bild: Anders Hofgren

Campus Varberg ordnar föreläsning om ångest

Eric Bergström lyckades ta sig ur sin sociala ångest och nu brinner han för att hjälpa andra.

ANNONS
|

Den 30 november klockan 18.00 arrangerar Campus Varberg en digital föreläsning med Eric.

– Det blir första gången som jag kör digitalt. Jag hade föredragit att köra live, men vi ska ha en frågestund ändå på nätet. Fördelen med att köra just den här föreläsningen digitalt är annars att de som berörs ofta inte vågar komma på en vanlig föreläsning, och kanske uppskattar att se den på nätet.

Nytt liv

Eric Bergström har själv lidit av social ångest. Han gick med på andras förslag för att slippa säga sin mening, undvek fester och var rädd för vad folk skulle tycka om honom.

ANNONS

– Men för nio år sedan fick jag nog av mitt liv. Jag började läsa psykologi och fick klart för mig att det fanns ett namn för det jag upplevde. Jag hade ju trott att det var min personlighet.

Sedan skrev jag en lista på allt jag ville ändra på och började utmana mig själv i små steg.

Eric Bergström gjorde sitt eget program och sin egen terapi.

– Jag visste inte vart man kunde vända sig.

Den som har social ångest kan vända sig till en KBT-terapeut, till exempel.

– Jag tror att många tror att man måste ha väldigt stora problem för att gå till en psykolog och därför inte söker hjälp.

Stort kliv

Nu nio år senare lever Eric det liv han vill leva och undviker ingenting på grund av ångest.

– Tankarna kan komma fortfarande, men jag styrs inte av tankarna.

Ett exempel på hur långt Eric kommer är att han överhuvudtaget föreläser.

– Så fort jag öppnar upp mig som sårbar är det många som pustar ut i publiken. Jag försöker vara ärlig med det jag har varit med om. Det brukar vara många frågor efteråt. Och en av de vanligare är hur man kan hjälpa en anhörig med ångest.

ANNONS

Erics bästa råd till den som känner igen sig, eller någon närstående är att lära sig mer om problemet.

– Jag trodde att jag var ensam om det. Det är därför jag har startat en Facebookgrupp, företaget Ångestskolan och är ute och föreläser. Det är fantastiskt att kanske kunna hjälpa någon som tror att det är ett problem som inte går att göra något åt.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Social ångest innebär en rädsla för att hamna i sammanhang med risk att känna sig bortgjord eller granskad. Det leder ofta till undvikande av sociala aktiviteter. Social ångest kallades tidigare för social fobi. Gemensamt för fobier är att de fungerar likartat. Ju mer undvikande, desto starkare ångest. Symptomen kan bland andra vara: hjärtklappning, muntorrhet, rodnad, yrsel, skakningar m.fl. Kognitiv beteendeterapi brukar rekommenderas som behandling.

Eric Bergström blev år 2019 rankad som en av Sveriges 100 bästa föreläsare. Han driver Ångestskolan, med information om ångest. Där finns också en blogg med över 1000 berättelser om psykisk ohälsa, samt har en Facebookgrupp som tar upp ångestproblematik.

ANNONS