Campus Varberg.
Campus Varberg. Bild: Stefan Johansson

Campus räknar med sprängfyllda klasser i höst

YH-utbildningarna startar upp på plats i höst. Det ökade intresset för studier kan innebära späckade klassrum på Campus i Varberg.

ANNONS
|

Rättning: Det framgick tidigare i artikeln att sjuksköterskeprogrammet var öppet för sen anmälan, vilket är felaktigt. Artikeln är ändrad med rätt information.

Det blir studier förlagda i klassrummen för YH-utbildningarna på Campus vid höstens terminstart. Detta efter regeringens beslut om att gymnasieskolor och universitet öppnar igen den 15 juni. Hur högskolor och universitet väljer att göra är ännu oklart.

– De har inte tagit något beslut än. Men de har tidigare följt de nationella rekommendationerna, säger Tomas Rasmussen, kommunikatör på Campus.

Enligt Rasmussen finns det generellt ett större intresse för utbildning i spåren av coronaviruset. Han menar att många har ställt om och ändrat sina planer och gymnasiestudenterna kan i högre utsträckning vara inställda på att börja studera.

ANNONS

– Vår bedömning är att fler kommer att tacka ja till sin utbildning och dyka upp i klassrummet.

Campus räknar alltså med sprängfyllda klasser till hösten. Kapaciteten för om så blir fallet är inte ett problem i dagsläget, men kan bli bekymmersamt om trenden blir långvarig.

– Det är ingen fara nu, men om lågkonjunkturen håller i sig har vi inte kapacitet att ta emot alla som vill studera här och vi kan få använda oss av externa byggnader.

Trots ett märkbart uppsving finns det platser kvar till utbildningar som är öppna för sen anmälan. För högskoleutbildningar gäller det bland annat förskolelärarutbildningen, medan det för YH-utbildningar till stor del är de tekniska programmen som har platser kvar.

ANNONS