Camilla basar över världsarvet i Grimeton

Camilla Lugnet kom från Tornedalen till Varberg tack vare en KY-utbildning i kulturturism. Hon gjorde praktik på Grimetons radiostation och blev kvar. Camilla Lugnet arbetade först med besöksverksamhet och administration. 2017 undrade styrelsen om hon ville bli VD för Stiftelsen Världsarvet Grimeton.

ANNONS
|

– Det var en utmaning. Jag kände att jag kanske inte hade rätt bakgrund, men vågade mig på det eftersom jag visste att det fanns ett bra nätverk runtomkring. Det finns många som har ett engagemang för radiostationen.

Med tiden har hon själv blivit entusiast.

– Vi är stolta över att vara ett byggnadsminne som fortfarande är i drift. Anläggningen används som back-up system av både flyg- och sjötrafik.

Det är vinter i Grimeton. Marken är snötäckt och från skogsbrynet hörs en och annan fågel. Ett par barn leker intill radiostationen som för snart hundra år sedan skickade radiosignaler med långvåg över Atlanten. Med en morsenyckel knackades långa och korta morsesignaler som omvandlades till telegramtext. I utställningen finns en krypteringsmaskin som kodade meddelanden för att försvåra avlyssning. Men det var väl ändå avlyssnat, precis som idag?

ANNONS

– Javisst, det gick ju att lyssna av, skrattar Camilla.

Den fasta utställningen förklarar pedagogiskt hur radiotrafiken fungerar.

– Fler har fått upp ögonen för radiostationen idag, säger Camilla. Vi har lagt ner mycket arbete på att förklara tekniken. Det är inte uppenbart när man ser området, skrattar Camilla.

Hon minns själv när hon kom hit en dag i april.

– Det var grönt ute och kor betade på ängarna utanför. Jag kunde ytterst lite om radio och förstod vad det handlade om först när jag varit ett tag på anläggningen.

Idag drivs Camilla av att föra kulturarvet kring trådlös kommunikation vidare.

– Tänk bara att 1925 skickades i snitt 1,2 telegram om året per person och jämför det med antal sms och mejl idag.

Med smittsam glädje berättar Camilla om frekvensband, krypteringsmaskiner och sändare. Hon förmedlar känslan att radio är bland det mest spännande som finns.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Yrke: VD för Stiftelsen Världsarvet Grimeton

Uppvuxen i: Övertorneå, i Tornedalen.

Utbildning: Dräkt & design, KY- utbildning Kulturturism.

Senaste bok: Lyssnade på Koka björn av Mikael Niemi.

Mat: Gillar ”tjälknöl”. (fryst älgkött som ugnsteks på låg värme) och havskräftor.

Intressen: Vandra, läsa, bada bastu, kulturarv.

ANNONS