C kritisk till nedläggning av vårdcentraler

Regionen vill lägga ned de mindre vårdcentralerna i Rolfstorp och Kungsäter. Nu riktar Christopher Bergenblock (C) kritik mot förslaget.
– Min förhoppning är att regionen ska tänka om, säger han.

ANNONS
|

Region Hallands förslag om att lägga ned de mindre vårdcentralerna i Rolfstorp och Kungsäter har väckt reaktioner hos Centerpartiet i Varberg.

– Jag är naturligtvis kritisk eftersom vi i kommunen precis har antagit fördjupande översiktsplaner för både Kungsäter och Rolfstorp. Där pekar vi på att orterna ska utvecklas med mer bostäder. Det är orter som växer och grundläggande samhällsservice är delar som gör att orter blir attraktiva, säger Christopher Bergenblock (C), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Det var på Region Hallands driftnämnd för närsjukvård den 19 november som förslaget lades fram. Det handlar om att avveckla fem vårdcentralsfilialer i länet under 2021. Ingen personal ska sägas upp utan istället flyttas till huvudvårdcentralerna. Regionen skriver bland annat att de gör besparingar när kostnaderna för hyran minskar samtidigt som lokalrenoveringar och reinvesteringar av utrustning inte blir aktuellt. Besparingsfrågan ställer sig Christopher Bergenblock frågande till.

ANNONS

– Det är stor risk att regionen biter sig själv i svansen eftersom jag inte är övertygad om att besparingen blir så stor som man tänkt. När de boende får längre till sina vårdcentraler så finns det en risk att man listar sig någon annanstans, till exempel i centrum. Dessutom går det ingen kollektivtrafik mellan de här orterna och huvudvårdcentralerna som ligger i Veddige och Tvååker. Det innebär att patienterna är helt beroende av egen bil eller av färdtjänst.

Karin Hesselgard är förvaltningschef för närsjukvården i Halland och hon förklarar att det inte handlar om att lägga ner vårdcentraler utan filialer.

– Det är en stor skillnad. Filialerna har begränsade öppettider och begränsat utbud. Det här handlar inte om någon besparing utan att vi ska ha en jämlik vård för våra patienter.

Under tisdagen togs frågan upp i kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Vi enades om att vi ska skicka över en formell skrivelse där vi påpekar problemet. Min förhoppning är att regionen ska tänka om och fundera ett varv till på den här frågan, säger Christopher Bergenblock.

Förutom vårdcentralerna i Rolfstorp och Kungsäter så innefattar förslaget även vårdcentralerna i Harplinge, Simlångsdalen och Åled. Beslut i frågan tas på sammanträdet som driftnämnden för närsjukvård har den 17 december.

ANNONS
ANNONS