Byggföretagen får vänta. Här på parkeringen utmed Östra Långgatan, mellan EM-huset och Rosefredsskolan, vill flera byggföretag bygga bostäder, men innan de får besked om hur det blir ska kommunen göra klart en parkeringsstrategi för innerstaden.
Byggföretagen får vänta. Här på parkeringen utmed Östra Långgatan, mellan EM-huset och Rosefredsskolan, vill flera byggföretag bygga bostäder, men innan de får besked om hur det blir ska kommunen göra klart en parkeringsstrategi för innerstaden.

Byggföretag slåss om parkering

Flera byggföretag har spanat in parkeringsplatsen mellan Rosenfredsskolan och Bois loppmarknad, där de vill bygga bostäder. Men kommunen har inte bestämt vad platsen ska användas till och det blir klart tidigast nästa år.

ANNONS
|

Det senaste i raden av byggföretag som vill bygga bostäder på parkeringsplatsen som ligger utmed Östra Långgatan, mitt emot EM-huset där Bois loppmarknad ligger, är Riksbyggen.

I en intresseanmälan till kommunen skriver företaget att idén med Kvarnliden 9, parkeringens fastighetsbeteckning, är att bygga små och effektivt planerade lägenheter som ska kunna passa dem som köper en bostadsrätt för första gången.

Riksbyggen skriver också att man gärna vill träffa representanter från kommunen för att kunna presentera sina tankar och idéer.

Sedan tidigare finns det flera andra som också har gjort klart för kommunen att man vill komma över parkeringen för att bygga lägenheter. Om kommunen bestämmer sig för att det är lämpligt att bygga bostäder på platsen kommer Riksbyggen, som det ser ut nu, att få konkurrera med Wäst-Bygg, Sjunde himlen fastigheter AB och Turessons bygg om att få bygga.

ANNONS

Magnus Källström, chef för kommunens mark- och exploateringsavdelning, säger att det långt ifrån är klart att det ska byggas bostäder på parkeringen.

Bland annat håller kommunen på att ta fram en parkeringsstrategi för innerstaden som troligen kommer att vara klar någon gång till våren. Magnus Källström konstaterar att det inte blir några beslut om parkeringen innan strategin är klar, men han uppskattar att byggföretagen är på alerten.

- Det är jättekul att det är sådant tryck, säger han.

Nyligen bestämde byggnadsnämnden att det ska göras en detaljplan för EM-huset och i det arbetet ska även ett helhetsgrepp tas för området och det innebär att man bland annat ska ta fram förslag på vad parkeringen på andra sidan Östra Långgatan ska användas till i framtiden.

- Det kan bli allt mellan himmel och jord. Det kan bli p-hus eller flerbostadshus, säger Magnus Källström.

Även om parkeringsstrategin kommer fram till att den aktuella parkeringen behövs, så innebär det enligt Magnus Källström inte att bostadsplanerna går i stöpet.

- På många platser är det så att det finns många olika behov som man får lösa inom samma detaljplan, säger han.

ANNONS