Pelle Johansson, projektledare för Veddigevisionens strandstigsprojekt.
Pelle Johansson, projektledare för Veddigevisionens strandstigsprojekt.

Bygge av ny strandstig får grönt ljus

Veddigevisionen får grönt ljus att fortsätta sitt projekt med mötesplats och promenadstigar på Kullagårdsön i Viskan. Projektet avbröts i våras då man trodde att det behövdes en strandskyddsdispens.

ANNONS
|

Veddigevisionen skickade i början av sommaren in en ansökan om strandskyddsdispens till kommunen och pausade sitt arbete.

Vid Byggnadsnämndens senaste sammanträde i slutet av september kom till sist beskedet: Ansökan avvisas.

Vilket i detta fall betyder att det inte anses behövas någon dispens. Veddigevisionen står alltså fria av fullfölja sitt projekt.

Veddigevisionens kassör Pelle Johansson är projektledare men vill dock vänta med att staka ut framtidsplaner.

– Nu ska vi alla inblandade träffas och prata om hur vi ska ta nästa steg.

I praktiken är det för sent att slutföra arbetena i år.

– Markägaren kommer att börja anlägga promenadstigarna i nästa vecka och vi kommer också att elda upp några högar vi samlade ihop i våras. Om det händer något mer i höst är tveksamt, säger Pelle Johansson som menar att det behövs ett par månader under vår och försommar för att färdigställa det som i realiteten blir ett år försenat.

ANNONS

Det var markägaren Varbergsortens Elkraft som fick meddelandet att kommunen fått in en skrivelse som åberopade strandskydd för området. Veddigevisionen tog det säkra före det osäkra och skickade in en ansökan.

Ansökan gällde att ta bort ett antal träd, anlägga en promenadstig och en mötesplats. Man påpekade också att syftet var att utöka strövområdet och ge möjlighet till rekreation och umgänge i naturen, inte begränsa det som är ett av skälen till förbud i strandskyddet.

Byggnadsnämnden går nu på samma linje som kommunekologen Lars Rasmus Kasperssons yttrande. Nämligen att promenadstigen inte påverkar växt- och djurliv påtagligt och att den planerade mötesplatsen ligger på mark som tidigare varit använd som dans- och tennisbana.

Kommunekologen säger dock att naturmiljön på öns västra sida mot Viskan har betydligt mer av orörd natur och en eventuell utvidgning av stigsystemet på ön kräver separat prövning.

Något som kan komma att påverka Veddigevisionens framtida planer på fler stigar och en bro över Viskan till Karl Xl:s skans.

ANNONS