Buller på Bosgårdsskolan måste ­åtgärdas

Ventilationen i Bosgårdsskolans paviljonger bullrar. Miljö- och hälsoskyddsnämnden kräver nu att något görs så eleverna inte behöver utsättas för det skadliga ljudet.

ANNONS
|

En del av Bosgårdsskolans elever får sin undervisning i paviljonger. Vid en inspektion som miljö- och hälsoskyddsförvaltningen genomförde den 14 oktober 2015 upptäcktes buller från ventilationen. En ljudmätning visade att ljudnivån överstiger Folkhälsomyndighetens riktvärde på 30 decibel i två klassrum.

De höga ljudnivåerna utgör en risk för människors hälsa enligt miljöbalken. Studier visar att störningen påverkar arbetsprestationen negativt och att minne samt inlärning försämras. Barn som vistas i bullriga miljöer kan få koncentrations- och inlärningssvårigheter, huvudvärk, trötthet och ökad stress.

Nu kräver nämnden att Varbergs kommun ser till att eleverna inte utsätts för ljudnivåer som överstiger 30 decibel från och med den 1 januari.

ANNONS

Serviceförvaltningen som äger fastigheten har konstaterat att det inte är möjligt att göra åtgärder som dämpar bullret från ventilationen. Inga åtgärder planeras därför.

– Paviljongerna är gamla och en ny skola ska byggas. Vi ska lämna svar senast den 1 januari hur vi ska lösa situationen men jag har inget mer att säga just nu, säger Elisabeth Svennerstål-Jonsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Om Varbergs kommun inte åtgärdar problemet kan den riskera vite.

ANNONS