Buggmåndag. Dans måndagskurser i Tofta är populära, här blandas åldrarna friskt och alla får vara med.
Buggmåndag. Dans måndagskurser i Tofta är populära, här blandas åldrarna friskt och alla får vara med.

Bugg inte någon ny fluga

Varje vecka buggas det i tv på bästa sändningstid. Men det behövdes ingen dansbandskamp för att bugg skulle bli populärt.

ANNONS
|

Dan Karlsson har dansskola på flera platser i Varbergs kommun och hans buggkurser är mycket populära. Han har haft buggkurser i 25 år och tycker inte att intresset för dem har ökat senaste åren.

– Folk säger till mig att nu med Let’s dance och Dansbandskampen så är väl dansen mer populär, men jag tycker inte att det har gjort någon skillnad, säger Dan Karlsson.

Dan tror istället att det är den sociala gemenskapen som får folk att börja dansa. Buggen lockar också alla åldrar och han tror att hälften kommer i par till hans kurser.

Varje vecka har han buggkurser på olika nivåer för flera hundra personer på olika bygdegårdar i kommunen. Dan uppskattar att det rör sig om ett hundratal rena nybörjare varje år, och att det inte har förändrats.

ANNONS

– Det finns mycket dans i regionen, säger han.

Med det menar han att det finns danstradition och det finns gott om människor som gillar att dansa. Däremot finns det inte längre många ställen att dansa på om man vill bugga eller dansa foxtrot.

Dan och flera av hans elever i Tofta är överens om att det saknas bra dansställen inom rimligt avstånd. Det händer att det är dans i Rolfstorp, men vanligtvis behöver de åka tio mil för att få dansa.

Tidigare var det mycket dans i Tofta, och det brukar Dan påminna sina elever om när han har sina måndagskurser i Tofta bygdegård.

– Ta ett djupt andetag säger jag i början, för dansen sitter i väggarna härinne, säger Dan Karlsson.

Även om det kan vara lätt att tro att det pågår en danstrend nu så gör det inte det i Varberg i alla fall. HN har ringt runt till olika dansskolor och föreningar i kommunen och de tycker inte att det finns något ökat intresse för dans.

Dans är populärt, men det var det tidigare också. Eva Kollberg är ordförande för Varbergs sportdansklubb och tror att även om Let’s dance har gjort att fler frågar efter tiodans, så är det för de flesta ett långt steg mellan tv-soffan och danskurserna. Programmet har motiverat en del vuxna, men inte de unga menar hon.

ANNONS