Bua har blivit ett husbilsparadis

Över 8400 gästnätter förra året, Sveriges bästa ställplats 2018 och Sveriges populäraste 2020. Bua har blivit ett husbilsparadis.

ANNONS
|

Solen gassar från en klarblå himmel och mellan de täta raderna av husbilar är det tryckande varmt. Med jämna mellanrum rullar det in nya ekipage på den trånga hamnplanen, i jakt på en av de åtråvärda platserna.

– Det har säkert varit 100 bilar här och vänt i dag, säger Berit Kogg.

Hon och hennes man Erik har själva en av platserna lite längre in på hamnplan men kompisarna de reser med fick en av det åtråvärda platserna precis intill kajkanten. Just närheten till vattnet och hamnområdet är vad som får Bua att sticka ut enligt de flesta vi pratar med.

ANNONS

– Det tillsammans med kräftorna och räkorna från affären här borta. Det har vi inte i hemma i Ronneby, säger Erik.

Björn Snällman bor bara meter från hamnen och jobbar som hamnkapten. Tillsammans med säsongsarbetarna är det han som sköter servicen för gästerna.

– Det är mest städning och sophämtning. Nu under högsäsong städar vi toaletterna och duscharna två gånger om dagen, berättar han.

Björn själv har varit med under hela resan. Från att de lät några husbilar börja använda grusplanen framför gästhamnen till i dag med en stor asfalterad yta med tydligt målade platser och nya toaletter och duschar.

– Vi hade till och med ett antal bilar som firade jul och nyår här, säger han.

Även om det är helt fullt i hamnen i dag så har coronapandemin ändå inneburit en nedgång i besöken berättar Björn.

– Förra året hade vi över 8400 gästnätter här i hamnen både med båtar och husbilar. Vi trodde att det skulle öka i år när folk inte kan resa utomlands men vi har mycket tyskar och norrmän som brukar besöka och de har vi tappat i år, säger han.

Bland svenskar har dock intresset för att semestra i husbil ökat under pandemin. Försäljningen av husbilar har ökat och bland dem man pratar med nere i Bua hamn säger många att de märkt av att det är många nya husbilsägare de träffar på. Kristina Bäckman från Nyköping har haft husbil i 15 år och återkommit till Bua många gånger.

ANNONS

– Jag har märkt av att det är mycket nytt husbilsfolk jag träffar på, säger hon.

För hamnen i Bua finns det också andra orosmoln inför framtiden. På området precis bakom hamnen håller Etikhus på att planerar för nya bostäder. Björn är orolig att de som flyttar in där inte kommer vilja ha massa husbilar i vägen för sin havsutsikt.

– Kommunen säger att området här ska vara hamnområde och hamnverksamhet. Vi har försökt få in turism i det med men vi vet inte än, säger han.

ANNONS