Bronsfynd har gjorts även i Varbergs landsbygd

Hörde ni om sensationen om bronsfynd i Alingsåstrakten? I Varberg finns liknande föremål i klimatskåpen. Leif Häggström visar upp fynden som förvaras på Hallands kulturhistoriska museum.

ANNONS
|

Det är numera rätt sällsynt att hitta metaller från tiden före år 0. Mycket av svensk bruksmark är redan utforskad av tusentals års jordbruk.

För några veckor sedan rapporterades det om sensationella bronsfynd i orten Hjälmared (mellan Alingsås och Borås). Den nyheten fick rikstäckande spridning eftersom fyndet var så ovanligt och omfattande.

Liknande fynd har gjorts i Varberg sedan flera år tillbaka. Varorna förvaras i klimatskåpen på Hallands kulturhistoriska museum.

I Varbergs fall är fynden relativt gamla, kring slutet av 1800-talet. Fyndplatserna hittar vi vid Åhs kyrka, Derome och Storemosse, kring Grimeton och Spannarp. Det är gamla fina traditionella platser där lantbruk varit igång sedan över flera tusen år tillbaka.

ANNONS

– När jag såg pressutskicket de gjorde i Alingsås, då tänkte jag: Unika bronsfynd! Det måste vara något i hästväg. Tankarna gick till bronssköldar. Vi har ju Nackhälleskölden (som finns i Historiska museet i Stockholm). De i Alingsås var duktiga på att hålla locket på om vad som hade hittats.

Ett 50-tal föremål hittades i Alingsåstrakten.

– Viktmässigt är det helt unikt. men vi har en del föremål som är hittade i Varbergs kommun.

Orsaken till att det är sällsynt med liknande fynd under 2000-talet beror på en sak. Det är numera inte så många markytor som är helt orörda och med gömmen för oupptäckta föremål.

– Du har alldeles rätt där. Det är märkligt att hitta såna här fina saker liggande framme. Det måste, som jag förstått det, vara räven eller grävlingen som grävt fram det.

De som brukar jorden bereder jordarna från en traktor och har inte samma möjlighet att komma jorden nära.

– Det är svårare. Vi får knappt in något numera, i stort sett aldrig. Jag tror att det finns chans att hitta fler fynd. De områden vi skulle kika mer på är de områden där det finns skog och där vi ska göra markberedning och plantera skog. Där skulle man kunna göra fynd, säger Leif Häggström.

ANNONS

Ska vi uppmana att jordbrukare byta ut traktorer mot häst och harv?

– Jag känner alldeles för många bönder för att veta att det är omöjligt. Det finns ingen ekonomi i det.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS