Flera av broarna i stan är i behov av reparation. Den här över Engelbrektsgatan är en av dem som behöver åtgärdas först. Men budgeten räcker inte och nu ska pengar som tidigare var öronmärkta för offentliga toaletter i serviceorterna användas.
Flera av broarna i stan är i behov av reparation. Den här över Engelbrektsgatan är en av dem som behöver åtgärdas först. Men budgeten räcker inte och nu ska pengar som tidigare var öronmärkta för offentliga toaletter i serviceorterna användas. Bild: Annika Karlbom

Broar i stan går före toaletter i Bua och Läjet...

Här och nu är trasiga broar i stan viktigare än bättre toaletter i Bua och Träslövsläge. Det är i alla fall den prioritering som hamn- och gatunämndens politiker landat i.

ANNONS
|

Förra årets genomgång av broarna i stan visar att flera broar behöver mer eller mindre omfattande reparationer.

Västkustvägens broar över Engelbrektsgatan och Magasinsgatan har skador på betongen och armeringen och Södra vägens överfart över gång- och cykelvägen mellan Sörse och Apelvikshöjds kyrka behöver nytt tätskikt, ny asfalt och nya räcken – för att nämna några exempel.

Men smakar det så kostar det. Brobudgeten på fem miljoner kronor räcker inte alls, visar det sig efter broöversynen.

Hamn- och gatuförvaltningen har därför föreslagit politierna att ta 4,3 miljoner kronor från kontot för offentliga toaletter och använda de pengarna till broarna.

Argumenten

Att vänta med broreparationerna kan innebära att skadorna förvärras och att kommande reparationer blir ännu mer omfattande och kostsamma, lyder ett av argumenten.

ANNONS

Ett annat argument är att man ändå inte hinner bygga toaletterna här och nu.

Så hur är det då med toalettambitionen? Jo, en offentlig toalett har redan fixats i Tvååker – i parken På Spåret – och den i Veddige ligger i pipeline. Den ska ligga vid den nya mötesplatsen, i närheten av järnvägsstationen.

Vad gäller ambitionen att ordna toaletter i Bua och Träslövsläge har ingenting påbörjats ännu, och de nuvarande lösningarna – att kommunen bland annat hyr båtklubbarnas toaletter – anses av tjänstemännen vara acceptabla så länge.

Det var inte ett beslut helt utan diskussion

Hamn- och gatunämnden har gått på tjänstemännens linje och hoppas nu få gehör för pengaflytten även från kommunstyrelsen och fullmäktige.

– Det kostar pengar att göra iordning broarna. Och det kostar väldigt mycket pengar att inte göra iordning dem, motiverar Lennart Isaksson (S), vice ordförande i hamn- och gatunämnden, beslutet.

– Det var inte ett beslut helt utan diskussion. Signalvärdet till serviceorterna blir ju inte så bra. Men trots allt finns där i alla fall fungerande toaletter, säger nämndordförande Micael Åkesson (M).

När det kan bli nya offentliga toaletter i Bua och Läjet vågar varken Isaksson eller Åkesson sia om. Ambitionen är att bygga toaletterna på en plats där de kan bli en del av en helhet – som i På Spåret. I Bua planeras förändringar i hamnen men planerna har inte landat ännu. Var i Bua gör en toalett bäst nytta? Den frågan har man inget svar på. Det är ett av politikernas argument att vänta med toaletter i Bua.

ANNONS

Fakta: Toabudgeten

Fullmäktige har avsatt 12 miljoner kronor till anläggandet av offentliga toaletter i Tvååker, Veddige, Bua och Träslövsläge.

En toalett har hittills blivit byggd – den i Tvååker. Den kostade 2 314 000 kronor. Planeringen av toaletten i Veddige har hittills tagit 75 000 kronor ur budgeten.

I dag finns alltså drygt 9, 6 miljoner kronor på kontot. Om hamn- och gata får grönt ljus för att ta 4,3 miljoner kronor från kontot att använda till broreparationer återstår drygt 5,3 miljoner kronor.

LÄS MER:...men det dyra bullerplanket vid villaområdet gör det inte

ANNONS