Ökat söktryck orsakar lokalbrist på Peder Skrivares skola i Varberg.
Bristen på lokaler blir allt mer påtaglig på Peder Skrivares skola. Bild: Annika Karlbom

Brist på PS-lokaler när söktryck ökar

Antalet sökande till gymnasiet i Varberg är högre än vanligt. Om söktrycket fortsätter på samma sätt räcker inte de befintliga lokalerna på Peder Skrivares skola.

ANNONS
|

I takt med att Varbergs befolkning ökar, ökar även andelen gymnasieelever. Eva Pehrsson-Karlsson, ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, ser det positivt och menar att utvärderingar visar på god trivsel och höga betyg. Enligt henne är det goda ryktet en betydande faktor till det höga söktrycket.

– Det är högt söktryck på yrkesprogram som leder direkt ut i arbetslivet. 2019 fick 90 procent av studenterna jobb direkt. Det är väldigt bra och det kan vara en anledning till att så många söker, säger hon.

För drygt ett år sedan gjorde Utbildning- och arbetsmarknadsnämnden en behovsanalys vad gäller framtidens gymnasieelever. Baserad på långsiktiga prognoser för befolkningen kom de fram till att det inte finns plats på PS om skolan bibehåller samma andel elever. Men redan nu är bristen på PS-lokaler påtaglig och inför hösten har ytterligare klassrum gjorts i ordning.

ANNONS

– Exakt hur det ser ut vet jag inte i detalj, men det har gjorts omfördelningar och mindre anpassningar där lokaler har blivit nya klassrum. Det är uppenbart så att vi inom ett par år kommer att ha problem med att få plats i befintliga lokaler om söktrycket ökar på samma sätt.

– Det finns inget underlag kring detta utan det är en muntlig diskussion. Men det är en stor del av det fortsatta arbetet framöver, hur vi ska lösa lokaler, säger Eva Pehrsson-Karlsson.

Läs mer: Campus räknar med sprängfyllda klasser i höst

ANNONS