Många vanliga bostäder är inte funktionsanpassade och därför blir det ett underskott i kommunen på bostäder för funktionsnedsatta. (Bilden är arkivbild)
Många vanliga bostäder är inte funktionsanpassade och därför blir det ett underskott i kommunen på bostäder för funktionsnedsatta. (Bilden är arkivbild) Bild: Gorm Kallestad/TT

Brist på bostäder för funktionsnedsatta

Varbergs kommun har liksom hälften av Sveriges kommuner ett underskott av bostäder för funktionsnedsatta. Kommunen säger de har en plan för att lösa problemet men vill inte gå in på vad den är.

ANNONS
LocationVarberg||

Samtliga kommuner i Halland har underskott av gruppbostäder, servicebostäder och särskilt anpassade bostäder enligt en undersökning gjord av Boverket. Enligt undersökningen räknar Varberg med att ha tillräckligt med bostäder inom två år.

– Vi har en planering som än så länge endast är ett utkast på tjänstemannanivå. Vi har en kontinuerlig dialog med socialnämnden om boendefrågan, men denna planering är inte helt utarbetad med nämnden än, säger Maria Mangfors Hallberg vid socialförvaltningen i Varberg.

Även Falkenberg har ett underskott men de svarar på undersökningen att de räknar med att underskottet ska vara åtgärdat inom fem år.

Att det saknas boenden för funktionsnedsatta är ett välkänt problem för Irene Rosberg och Johannes Persson som sitter med i Varbergs kommunala tillgänglighetsråd.

ANNONS

– Problemet är ju egentligen att det inte tänks ur ett tillgänglighetssynpunkt direkt när man bygger nya hus. Hade bara dörrarna varit lite bredare så hade folk som plötsligt behöver rullator eller rullstol fortfarande kunnat bo hemma, säger Irene Rosberg, ordförande för tillgänglighetsrådet.

– När det finns ett sånt här underskott hamnar folk i kläm. Att som 35-åring få bo på ett ålderdomshem på grund av att det saknas gruppboenden är ju inte bra, säger Johannes Persson, representant för DHR Varberg.

ANNONS