Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Brinner för en levande landsbygd

Det började med två kor i bröllopspresent. Nu kan familjen Ingemarsson i Sjöö utanför Tvååker titulera sig som årets nötköttsföretag i Halland.

– Familjen har alla tentakler ute och är en motor i bygden, säger Jens Gustafsson på Hallands Köttproducenter som utsett vinnaren tillsammans med LRF Halland.
Makarna Ingemarsson får ta emot blommor och diplom som årets nötköttsföretag i Halland – passande nog mitt i hagen bland betande kor.
– Vi är bonnaungar båda två och har arbetat med lantbruk sedan gymnasiet, berättar Erika Ingemarsson som själv är uppväxt på en bondgård bland kor, grisar och får.


Paret köpte gården och gifte sig år 2002, och passande nog fick de då två kor i bröllopspresent. Därefter rullade verksamheten på. I dag har de 41 kor och kalvar, stuguthyrning, skogsbruk och vindkraftverk på sin mark. De jobbar halv- respektive heltid på gårdar i närheten och engagerar sig i bygden.


Dagarna på gården går således i ett. Det blir en hel del jobb när stugor ska städas, djur ska ses efter, eller som häromdagen – när en kalv som hamnat på vägen måste räddas.
– Det är detta som är tjusningen, ingen dag är den andra lik, säger Erika Ingemarsson.


Gården utanför Tvååker bedriver dikalvsproduktion, det vill säga att korna går på markerna med sina kalvar och ger dem di tills det är dags att avvänja dem efter cirka ett halvår. Enligt makarna är det viktigt att hålla landskapet öppet, och djuren och lantbruket är en viktig bidragande faktor till detta. I närområdet verkar också Öströö fårfarm, Ästad Vingård, och Strömma Farmlodge.


Temat för utnämningen "Årets nötköttsföretag" varierar. I år stod mindre produktioner och kombinationsföretag i fokus. Det var Erika som först fick beskedet att Ingemarsson i Sjöö skulle få utmärkelsen.
– Erika skickade ett sms och skrev "Det har hänt något som du aldrig kommer kunna gissa!". Jag var tvungen att ringa upp henne direkt, säger Magnus Ingemarsson.
– Det var väldigt otippat, men fantastiskt roligt. Det är motiverande att vinna ett sånt här pris, säger Erika Ingemarsson.


Varför vann just er gård, tror ni?
– För att vi gör någonting bra här. Vi håller landskapet öppet, bor och verkar här. Vi bidrar till en levande bygd, säger Erika Ingemarsson.


Alla Sveriges regionvinnare är dessutom nominerade till ”Årets nötköttsföretag 2017 i Sverige” som avgörs den 17-18 november på Hotell Tylösand. Men familjens målsättning sträcker sig längre än så.
– Målet är att någon av barnen ska vilja jobba vidare i företaget i framtiden, säger Magnus Ingemarsson.