Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Brand på Södra cell

En brand som bröt ut i spånhanteringen på Södra cell spred sig in i en spånfylld silo. Efter flera timmars arbete var branden släckt och räddningstjänsten kunde lämna över arbetet till anläggningen.

Larmet inkom klockan 12.45 på tisdagen. Det handlade om en brand på en spåntransportör som under eftermiddagen spred sig in i en silo fylld med spån.

Räddningstjänsten var kvar med flera styrkor fram till kvällen. Att släcka en glödbrand, som inte syns, inuti i en silo beskrevs av inre befäl som ett detektivarbete.

– Det är ett annat läge när man fått in glöd i en jättestor silo, det finns olika alternativ för att se till att döda den. Ett sätt är att tömma silon men det är väldigt resurskrävande. Just nu håller man på att trycka in kvävgas för att försöka släcka glödbranden, sa Peter Stened, inre befäl vid räddningstjänsten i Halmstad, vid 16.30-tiden.

Släckningsarbetet var klart ett par timmar senare och vid 18-tiden kunde några av räddningstjänstens enheter skickas hem.

– Värdena i silon och på bandet har gått ner, tanken är att vi ska lämna över ansvaret till anläggningen nu, meddelar Mats Rydberg som vid 18.30-tiden hade tagit över som inre befäl och fått rapporter om att branden var släckt.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här