Brand på bildäck på Stena Nautica

I höjd med Middelgrund gick larmet klockan 04.55 om en brand ombord på Stena Nautica på väg till Varberg. En snabb insats från besättningen begränsade branden och ingen av de 117 personerna ombord skadades allvarligt. – Nu märktes det att vi har en trimmad besättning, säger kaptenen Lars Kosterhed.

ANNONS
|

När Stena Nautica kunde lägga till på sin ordinarie plats i Varbergs hamn var räddningstjänst, polis och ambulans på plats liksom Stenas platschef Gilbert Thelander samt också personal från hamn- och gatuförvaltningen.

Branden startade i en lastbil nere på bildäck och kunde koncentreras till förarhytten.

Enligt polisen i Halland fick flera personer som varit på färjan söka sjukvårdshjälp vid ankomsten till Varberg. Det rörde de som deltog i släckningsarbetet och det handlade om en rutinkontroll.

– Besättningen hade gjort ett bra arbete när vi tog över, säger räddningsledaren Tina Harrysson. Vi hade fyra styrkor på plats och ytterligare i beredskap. Dessutom fanns också en specialiststyrka från Göteborg på plats.

ANNONS

Någon panik utbröt aldrig utan Stena Nautica kunde lugnt evakueras och de 77 passagerarna togs omhand och fick det stöd som krävdes. De flesta långtradarchaufförerna körde också av sina bilar i ganska rask takt.

– Just nu har vi stämt av samtliga listor och alla ombord är i land, säger polisens talesman till HN.

Stena Line beslöt under morgonen att ställa in de två följande avgångarna för Stena Nautica, den klockan 8.50 från Varberg och eftermiddagens retur från Grenå.

– Fartyget är inspekterat och man hittar inga skador, säger Joakim Kenndal.

Däremot finns det sot och rökskador på det täckta lastbilsdäck som den brinnande lastbilen stod på.

Säkerhetsrutinerna ombord tycks ha fungerat bra, enligt de reaktioner Stena fick av folk ombord. Det fanns 77 passagerare ombord plus 40 i besättningen. När larmet gick tog sig alla till en samlingspunkt ombord.

På Stena Nautica finns hytter där passagerarna kan sova.

– Men vi vet vilka hytter som används och kan kontrollera så att ingen blir kvar, säger Kenndal.

En brandteknisk undersökning pågår ombord på Stena Nautica på den långtradare där branden utbröt.

Stena Nautica är byggd 1986 och kan ta 900 passagerare och 324 bilar, enligt Stena Line. 2004 var färjan inblandad i en kollision med ett polskt fartyg utanför Varberg och fick evakueras till havs.

ANNONS

ANNONS