Bra år för Hallands bönder

Färre restaurangbesök resulterar i att fler handlar i matbutiker. Det svenska lantbruket har haft ett starkt 2020 och förväntningarna är att trenden fortsätter, enligt årets lantbruksbarometer.

ANNONS
|

Framtidstron är stor bland lantbrukarna. Växtodlarna upplever den högsta lönsamheten på flera år. Försäljningen av kött har ökat då restriktionerna fått fler att handla i butik i stället för att äta ute på restaurang. Men allt har inte blivit bättre under pandemin. En starkare krona i förhållande till euron har påverkat EU-stödet negativt och brexits påverkan på EU:s budget är ännu osäker.

Robert Thunberg driver gården Höga Gård och blev i år utnämnd till årets lantbrukare i Varberg. Han lyfter bredden på sin verksamhet som en faktor till utmärkelsen.

– Vi har många ben att stå på, dels har vi djuren, växtodling och spannmålsmottagning, dels har vi entreprenadverksamhet, säger Robert Thunberg.

ANNONS

Som för många andra lantbrukare var 2020 ett bra år för Robert Thunberg.

– Det märks att priser håller i sig och till och med blir bättre. Sen får man hoppas att denna trend håller i sig om den här pandemin lägger sig någon gång. Att man kanske fortsätter äta hemma i någon utsträckning.

Lokalt i Halland har corona-effekten inte alls varit negativ för lantbruket.

– Det jag har förstått är att gårdsbutiker har ökat sin försäljning ytterligare under coronan. Man unnar sig mer och väljer svenskt när man kan välja, säger Jonas Nilsson på Ludvig och co (tidigare LRF Konsult) som ligger bakom barometern tillsammans med Swedbank och Sparbankerna.

– Jag tror även ekonomin spelar in, eftersom vi inte reser som förr har vi mer pengar över att lägga på mat med kvalité, säger Jonas Eriksson på Varbergs sparbank.

Robert Thunberg sammanfattar 2020 som ett bra år men när han blickar tillbaka minns han 2019 som ett väldigt tufft år.

– 2019 var lite kölvattnet efter 2018, ”torråret”. Det var ett fruktansvärt tråkigt år som var väldigt kostsamt, säger Robert Thunberg.

Det rapporterades mycket om torkan 2018, upplevde du att rapporteringen om konsekvenserna tappades bort när sommaren var slut?

ANNONS

– Man får ha det i bakhuvudet att det kan bli sådana år. Man tar det så lätt för att det finns mat i butikerna. Men någon måste ju fylla på butikerna, så ja det glöms väldigt fort tycker jag. Hade vi fått ett ytterligare år som 2018 hade det nog rensat bland många kolleger. Vi klarar kanske ett torrt år men inte två efter varandra.

Fakta: Lantbruksbarometern

Lantbruksbarometern är en årlig rapport som visar lantbrukarnas uppfattning om det aktuella läget inom lantbruket. Till grund för rapporten ligger en intervjuundersökning bland 1000 lantbrukare som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Ludvig och co, Swedbank och Sparbankerna.

ANNONS