Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Bröderna frikänns för mordförsök i Tvååker

En ung man blev nedslagen med basebollträn. Han pekade ut två bröder – som nu frikänns. Rätten anser inte att offrets berättelse är med trovärdig än de åtalade brödernas.

Utredningen av mordförsöket i Tvååker blev komplicerad med berättelser som flera gånger ändrades, uppgifter som var omöjliga att kontrollera och inblandade som inte helt ville medverka.

Offret, som en natt i juli kördes till Varbergs sjukhus med ett sönderslaget huvud, ville först inte säga vad som hade hänt. När han förstod hur allvarliga skadorna var och att han behövde opereras ändrade han sig och pekade ut två halländska bröder, 21 respektive 24 år gamla, som gärningsmän.

Läs också: Misshandeln i Tvååker – offret kvar på sjukhus

Offret berättade att han hade bestämt träff med 21-åringen vid busshållplatsen i centrala Tvååker. Där blev han attackerad av tre personer med basebollträn. Han kände igen de två bröderna men inte den tredje personen.

24-åringen höll fast vid sin version från första förhör till sista rättegångsdagen: han hade inte varit i Tvååker och hade inget otalt med offret.

21-åringen, som hade bråkat med offret någon vecka tidigare, hävdade först att han inte hade varit i Tvååker. Sedan ändrade han sin historia under den första rättegångsdagen. Han berättade då att han hade åkt till Tvååker med två tungt kriminella personer som han inte ville namnge. En av de två kriminella männen slog ner offret, berättade 21-åringen.

Läs också: Nya bevis om mordförsök i Tvååker

Åklagaren lyfte fram offrets utpekande som stark bevisning men utpekandet av 24-åringen förlorade styrka när offret under rättegången medgav att han inte kände igen 24-åringen. Att 24-åringens mobiltelefon hade varit på brottsplatsen förklarades med att den hade legat i bilen som 21-åringen och de två kriminella männen tog till Tvååker.

Varbergs tingsrätt konstaterar således att det inte finns övertygande bevisning för att 24-åringen ens har befunnit sig på brottsplatsen den där julinatten. Han frikänns därför helt.

Däremot är det klarlagt att 21-åringen befann sig på brottsplatsen när offret slogs blodig. Men även den yngre brodern frikänns eftersom rätten inte anser att det är bevisat att han faktiskt deltog i själva misshandeln.

Offrets utpekande är inte tillräckligt stark, enligt rätten som skriver i sin dom att offrets berättelse inte gör honom mer trovärdig än 21-åringen.

Rätten medger förvisso att 21-åringens historia om de tungt kriminella personerna är något märklig, men de skriver vidare att uppgifterna inte är så otroliga att de inte skulle kunna vara sanna.

HN har förgäves sökt åklagare Ann-Christin Claesson.

Läs också: Misstänkta för mordförsök släpptes fria

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här