Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Bränslestav på Ringhals gick av

Bränslestaven i reaktor 4 skulle kontrolleras - gick av. – För vår del är det en väldigt allvarlig grej, säger en anställd till Aftonbladet.

En bränslestav på kärnkraftverket Ringhals gick sönder under en rutinkontroll vid 17-tiden på onsdagen. Bränslestaven har förvarats i en skyddad bassäng sedan 2015 då det skedde en bränsleskada på kärnkraftverket. Bränslestaven ska dock inte ha varit i drift sedan dess.

– Det som hänt är att vi gjort en planerad inspektion på den här staven och när man lyfte den så gick en bit sönder, säger Krister Svahn, presschef på Ringhals kärnkraftverk, till GP.

Han poängterar att den trasiga bränslestaven förvarats i en separat byggnad för oanvänt bränsle och att den inte påverkat reaktorn.

– Men det är klart att vi tar alla sådana här händelser på allvar. Det är inte vanligt att det blir bränsleskador och vi har omfattande rutiner för när sådant sker, säger Krister Svahn.

Problemet ska ha uppstått i samband med en planerad inspektion. Enligt Ringhals är det för tidigt att säga om det kan uppstå problem i samband med att staven fraktas bort.

Enligt Krister Svahn den avbrutna bränselstaven inget man kunnat förutse.

– Det här kunde man inte förutse, därför fortsätter arbetet med att analysera den i morgon, säger han till Aftonbladet.

Enligt tidningen ska alla anställda på Ringhals ha informerats om händelsen. En anställd på Ringhals uppger till Aftonbladet att det internt upplevts som allvarligt bland de anställda.

– Något så här allvarligt händer inte så ofta. Det är värre än när vi hade branden på trean, säger den anställde till Aftonbladet och syftar till den explosionsartade brand som stoppade reaktor 3 för över tio år sedan.

Enligt uppgift till tidningen ska Strålsäkerhetsmyndigheten och räddningsbefäl vara på plats.

Strålsäkerhetsmyndigheten har i det här läget gjort bedömningen att det inte finns någon strålsäkerhetsfara. Det meddelar Strålsäkerhetsmyndighetens pressjour til Aftonbladet. Och hänvisar ytterligare frågor till Ringhals.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här