Brädspel – mer än bara klassiker

I dag firas International TableTop Day över hela världen. Sedan starten 2013 har dagen samlat entusiaster och nyfikna att umgås över brädspel. Spelbutiken First Player i Varberg ansluter sig till firandet.

ANNONS
|

Mellan klockan 10 och 22 under lördagen bjuder butiken in till spelande, temadagen till ära.

– Det kommer finnas både ett spelprogram och möjlighet till att själv välja vilka spel man vill spela under dagen, säger Samuel Linde som driver First Player tillsammans med Karin Linde.

De svenska orden ”brädspel” och ”sällskapsspel”, som oftast förknippas med schack, backgammon, Monopol eller Yatzy, fångar inte bredden på de spel som kommer att spelas hos First Player.

– Jag tycker att engelskans begrepp ”tabletop gaming” sammanfattar det hela bättre. Det är spel som kan spelas på ett bord. Det inkluderar allt från kortspel och figurspel till rollspel och brädspel, säger Samuel.

ANNONS

Dessutom skiljer sig spelen från de gamla klassikerna. Utgången är mer beroende av spelarens egen problemlösningsförmåga än av slumpen.

– Jag brukar säga att spelen är som Monopol fast utan slumpmomentet och mycket, mycket roligare och snyggare, säger Karin.

Inför årets International TableTop Day har First Player varit noga med att få med hela bredden i programmet.

– Det som vi tycker är riktigt häftigt med årets program är att vi kommer ha en tävling i samarbetsspelet Pandemic, berättar Samuel.

Spelet går ut på att man tillsammans med sina kamrater ska rädda världen från livshotande virus.

Förutom detta kan man prova på att spela i ett gigantiskt sjöslag, hjälteäventyr, kortspel med fantasytema och så vidare.

En egen temadag, ett större utbud och fler spelare – de senaste åren har spelandet ökat i popularitet.

– Först var det kanske mest de som hade koll på spelen som spelade. Nu kan vem som helst komma in på First Player och fråga efter spel, säger Karin.

Samuel tillägger:

– Vår erfarenhet är att brädspelandet är en hobby som tilltalar många olika personer.

Spelandet är också ett sätt att umgås och få nya vänner.

ANNONS

– Att mötas kring ett spel är en väldigt bra isbrytare.

Samuel ser ett samband mellan det växande intresset för brädspel och digitaliseringen:

– Brädspelskulturen växer i takt med att världen blir alltmer digitaliserad. Egentligen borde trenden gå åt andra hållet, men i stället verkar den växa fram som ett alternativ till att bli alltför digitaliserade.

– Det händer att föräldrar kommer hit och frågar efter ett spel som hela familjen kan spela – bara för att barnen ska komma bort från paddan en stund, säger Karin.

First Players tre bästa speltips

  • Ticket to Ride passar nybörjarspelaren: Ticket to Ride är ett av de mest omtyckta brädspelen och har som mål att du ska bygga järnvägslinjer över hela den amerikanska eller europeiska kontinenten.
  • Battle Sheep är ett roligt spel för barnfamiljen: Spelet tar cirka 15 minuter att spela och går ut på att du ska få ut alla dina får på bete samtidigt som du hindrar motspelarnas får från att beträda betesmarkerna.
  • Codenames kan lyfta hela kompiskvällen: I partyspelet Codenames ska du med hjälp av ordlekar – det vill säga att pussla samman olika ord och deras betydelser – ta kontakt med hemliga agenter.

Vad är International TableTop Day?

  • Skådespelaren och supernörden Wil Wheaton, känd från Stark Trek, The Big Bang Theory och youtubeprogrammet TableTop, var en av de personer som grundade International TableTop Day 2013.
  • Syftet med temadagen var att få ännu fler att spela spel. Initiativet mottogs väl och olika företag och föreningar från hela världen anslöt sig till International TableTop Day.
  • Du kan läsa mer om evenemanget i Varberg på First Players facebooksida.
ANNONS