Just nu byggs tolvvåningshuset som ska innehålla 72 bostadsrättslägenheter. 69 av dem är sålda. Bakom skymtar äldreboendet, som ska tas i bruk den 1 januari 2021, och hyresrätterna, som får inflyttning den 1 december. Men här ska också byggas ett tiovåningshus och senaste budet är att husets samtliga 60 lägenheter blir hyresrätter.
Just nu byggs tolvvåningshuset som ska innehålla 72 bostadsrättslägenheter. 69 av dem är sålda. Bakom skymtar äldreboendet, som ska tas i bruk den 1 januari 2021, och hyresrätterna, som får inflyttning den 1 december. Men här ska också byggas ett tiovåningshus och senaste budet är att husets samtliga 60 lägenheter blir hyresrätter. Bild: Rebecka Kvint

Bostadsrätter blir hyresrätter när byggplaner i Breared ändras

Osäkerhet i bostadsmarknaden får nu MTA Bygg och Anläggning att svänga från bostadsrätter till hyresrätter i Glimmervyn i Breared.

ANNONS
|

Glimmervyn är namnet på det bygge som håller på att uppföras längs Västkustvägen i Breareds sydvästra hörn. Det tolvvåningshus som just nu byggs kommer innehålla 72 bostadsrättslägenheter. I nuläget är bara tre av lägenheterna osålda.

Strax söder om det huset ska ytterligare ett hus byggas, på tio våningar med 60 lägenheter. Och strax bredvid är redan det kommande äldreboendet samt därtill 36 hyreslägenheter i det närmaste färdigställda exteriört.

Hela tomten, med namnet Alunskiffern, är från början kommunal och därför har kommunen varit med och dikterat villkoren för fördelningen mellan hyres- och bostadsrätter.

"Omvända världen"

Det kommande tiovåningshuset har planerats innehålla 24 bostadsrätter och 36 hyresrätter. Men nu lutar det åt att byggaren MTA Bygg och Anläggning AB kommer att satsa på enbart hyresrätter. De har bett kommunen öppna dörren för en förändring av mixen hyres- och bostadsrätter och kommunstyrelsen har sagt ja till det.

ANNONS

– Som kommun vill vi ha en mix mellan olika typer av bostäder. Vi har i regel behövt preja in hyresrätter för de flesta byggföretagen vill oftast bygga bostadsrätter. Men nu var det omvända världen, konstaterar kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil (M).

Osäker marknad

Anledningen till att MTA svängt är osäkerheten i bostadsmarknaden.

– Bostadsrättsmarknaden har blivit lite annan än den var när vi startade projektet. Vi tror inte att marknaden kommer svara som vi trodde från början, säger företagets vd Andreas Granberg.

Vad tror du att det vikande intresset för bostadsrätter beror på?

– Vi har inte några tydliga tecken på att det är ett vikande intresse. Vi har inga mätningar på det. Men med tanke på rådande omständigheter säkerställer vi på det här viset att projektet kan drivas framåt, säger Andreas Granberg med syftning på coronapandemins påverkan på ekonomin. Det här görs för att bredda valmöjligheterna för oss.

– Om det visar sig att rådande omständigheter inte påverkat marknaden kommer vi eventuellt göra som det var tänkt från början.

Hyresrätter kan omvandlas

Avtalet med kommunen öppnar för en framtida omvandling av hyresrätterna till bostadsrätter.

Hur ska man tänka som kommande hyresgäst? Det låter som att det finns en osäkerhet inblandad?

– Om vi bygger hyresrätter är det med tanke på en långsiktig förvaltning, svarar Andreas Granberg.

ANNONS

LÄS MER:Affär för många miljoner när tomt i Breared byter ägare

LÄS MER:Bygge av nya bostäder i Breared har dragit igång

LÄS MER:Nya äldreboendet får spa och sportbar

LÄS MER:Gamla E 6 mot helt ny karaktär

ANNONS