Bua hamn. Arkivbild.
Bua hamn. Arkivbild.

Bostäder i Bua trots kritiken

Hundratals personer skrev under protestlistor mot det planerade bostadsbygget i Bua hamn i våras. Trots kritiken från både boende och länsstyrelsen fortsätter kommunen planarbetet.

ANNONS
|

När detaljplanen, som möjliggör bland annat omkring 75 bostäder i Bua hamn, var ute på samråd under våren kom det in en hel del synpunkter på planförslaget. Många boende i området är kritiska till bostadsbygget och även länsstyrelsen har yttrat sig mot förslaget.

Myndigheten menar att Varbergs kommun inte har angett tillräckliga skäl för att upphäva strandskyddet i området. Dessutom kan det finnas fornlämningar kvar från gamla båtar i hamnen. Länsstyrelsen anser också att den föreslagna golvhöjden på upp till tre meter över havet inte är tillräcklig, utan att den behöver vara minst 3,5 meter.

ANNONS

Trots synpunkterna fortsätter kommunen planarbetet. Stadsbyggnadskontoret håller på att se över de yttranden som har kommit in.

Läs också:Byggprojekt splittrar Bua

– Det kan ta tid att titta på det här. Det kan krävas nya utredningar och insatser på plats. Men vi har inte gjort någon ny bedömning i dagsläget, säger planchef Claus Pedersen.

Han säger att det är viktigt att avväga de boendes intressen mot det allmänna intresset att bygga bostäder i kommunen.

– Sammantaget finns det en hel del invändningar mot planförslaget, men när det gäller utformningen av planen har vi inte tagit ställning till något annat. Som minimum måste vi hantera de synpunkter som har kommit in från länsstyrelsen.

När det gäller upphävandet av strandskyddet ska kommunen åberopa särskilda skäl för det. Vad det är för skäl vill stadsbyggnadskontoret dock inte gå in på i dagsläget. Först ska en samrådsredogörelse arbetas fram där alla synpunkter ska besvaras, något som tidigast kan vara klart efter sommaren.

– Jag kan i alla fall konstatera att inga av synpunkterna är så allvarliga att de förhindrar det fortsatta planarbetet, säger Jan Malmgren, samhällsutvecklingsdirektör på kommunstyrelsens förvaltning.

ANNONS

Hantycker att det känns bra att bostäder snart kan komma att byggas i Bua.Enligt honom förs även en dialog med föreningen Buas Framtid och kommunen ska ha samtal med länsstyrelsen för att se om de kan kompromissa i frågor där de är oense.

När det gäller de boendes synpunkter anser Stefan Stenberg (C), byggnadsnämndens ordförande, att det är svårt att komma överens med alla.

– Det känns inte riktigt som att det går. Det går inte att tillfredsställa alla, men vi försöker att komma överens med så många som möjligt, säger han.

Innan den nya detaljplanen kan tas upp för beslut ska den ställas ut för granskning.

Fakta: Bostadsplaner i Bua

Kommunen planerar att bygga bostäder i Bua hamn. Skulle planen utnyttjas fullt ut kan det bli tal om ungefär 75 bostäder i området. Högsta bygghöjd föreslås bli 17,5 meter.

Den föreslagna detaljplanen möjliggör torg, grönytor, ett vandrarhem, serveringar, flerfamiljshus och kedjehus.

Under våren har ett förslag till detaljplan för marken varit ute på samråd, vilket har lett till att flera synpunkter har kommit in från de boende i området och länsstyrelsen.

ANNONS