Martin Söderberg vill riva den gamla cementfabriken, som ligger ett stenkast från kyrkan, och ersätta den med 56 lägenheter. Men kommunen säger nej. Här ska det vara industri, tycker byggnadsnämnden. Dessutom sätter VA-nätet stopp för fler bostäder.
Martin Söderberg vill riva den gamla cementfabriken, som ligger ett stenkast från kyrkan, och ersätta den med 56 lägenheter. Men kommunen säger nej. Här ska det vara industri, tycker byggnadsnämnden. Dessutom sätter VA-nätet stopp för fler bostäder. Bild: Rebecka Kvint / Arkiv

Bostäder får inte ersätta cementfabrik

Byggnadsnämnden säger nej till idén om att låta bostäder ersätta den gamla fabriken på Syllingevägen.

ANNONS
|

Martin Söderberg vill riva den gamla cementfabriken och bygga 56 lägenheter på tomten, något HN berättat om tidigare i år.

Men mellan idén och färdiga bostäder står bland annat en ny detaljplan, och en enig byggnadsnämnd har nyligen sagt nej till ansökan om en sådan.

– Vi sa nej för det finns ingen kapacitet i vatten- och avloppsnätet för fler bostäder i Veddige. Vi förde också ett resonemang om huruvida det kunde passa med bostäder just där eller inte, men oavsett sätter VA:t stopp, säger nämndens ordförande Christian Persson (C).

Men vad tycker ni om själva idén?

– Den är lite klurig. På ett sätt är det bra med fler bostäder i centrala Veddige. Samtidigt är det där ett industriområde. Det är inte helt enkelt att väga de sakerna mot varandra. De som bor intill i dag är ju vana vid att det finns industrier där. Alternativet är att man skapar mer planlagd industrimark i utkanten av samhället, men då används ju jordbruksmark... Hade det varit ett tomt blad hade man kanske tyckt att det skulle vara bostäder där. Men nu är det industrier, och då får man väga det ena mot det andra.

ANNONS

Vice ordföranden Tomas Johansson (S) tar stöd i att området är utpekat som industriområde både i den gamla och den kommande fördjupade översiktsplanen.

Martin Söderberg (som driver Idala Markprodukter AB) vill riva den gamla betongfabriken vid Syllingevägen i Veddige och ersätta den med bostäder. Men kommunen säger nej till idén.
Martin Söderberg (som driver Idala Markprodukter AB) vill riva den gamla betongfabriken vid Syllingevägen i Veddige och ersätta den med bostäder. Men kommunen säger nej till idén.

”Ska det aldrig bo någon mer i Veddige?”

Martin Söderberg säger att han inte förvånas över bostadsbristen när ansökningar om att få bygga behandlas på det här sättet.

– Och kommunen ser avloppet som en kostnad men som företagare ser jag det som en investering för framtiden. Höj avgifterna då, så det blir finansierat, säger han. Ska det aldrig bo någon mer i Veddige? Är taket satt nu?

LÄS MER:Martin Söderberg hoppas att nej till bostäder vänds till ja

ANNONS