Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Borrhålen pluggas igen när tågtunneln dras fram

Bergvärme har varit en efterfrågad energilösning när oljepannor kastats ut. Nu har många kunder i Varberg tvingats fylla igen de borrade hålen. Tunneln ska fram.

Många kunder satsade hundratusentals kronor på bergvärme när oljepannor och el blev för dyrt för att värma upp hus och få ­varmvatten. De satsade kronorna gav de boende en befriande lättnad av den tunga energikostnaden. I många fall handlade det om en reducering av energiutgifterna till ungefär en tredjedel.

Många oroade sig i Mariedalsområdet när tunnelbygget planerades. En hel del av villorna i de södra delarna värms upp av just bergvärme.

När bergsprängarna närmar sig gjuts borrhålen igen längs vägen.

Amanda Modig jobbar som miljö och hälsoskyddsinspektör på Varbergs kommun.

Vilka gränser eller avstånd gäller för de som har borrat kommer i närheten av tunnelprojektet?

– När vi på miljö och hälsa får en anmälan om bergvärme och ser att det planerade bergvärmeborrhålet ligger inom 50 meter från Varbergstunnelns planerade sträckning så skickas ärendet för yttrande till Trafikverket. De får bedöma om det planerade borrhålet kan anläggas eller ej.

Hur många har ansökt och fått godkänt för borrning av bergvärme i kommunen genom åren?

– Sedan 1996 och framåt har vi handlagt cirka 3 700 anmälningsärenden för installation av energianläggningar (omfattas bergvärme, sjövärme, jordvärme, grundvattenvärme), där den allra största delen består av bergvärmeansökningar och där majoriteten har fått positivt beslut, exakt antal på hur många som har fått negativ beslut kan vi inte få fram på ett smidigt sätt.

Hur många är det som påverkats och fått plugga igen borrhål för bergvärme?

– Vi har behövt fylla igen borrhålen för totalt 17 fastigheter, säger Katarina Yngvesson som är kommunikatör på Trafikverket

Hur har Trafikverket kompenserat dem?

– De har fått ersättning för att antingen ansluta sig till fjärrvärme eller installera luft/vatten värmepump. Om det är dyrare driftskostnad har ägaren även fått en viss ersättning för det.

Har du drabbats? Hör av dig till HN och berätta mer.

Många satsade på bergvärme när oljepriserna för bostadsuppvärmning steg. Nu tvingas närmare ett 20-tal fastighetsägare byta energiförsörjning. Vid korsningen Danska vägen/Falkenbergs­gatan fylls borrhålen igen.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här